Az, hogy a vállalatok termelésközi, vagy angol kifejezéssel élve WIP (Work In Process) készleteket halmoznak fel, egy iparban dolgozó ember számára teljesen természetes. El sem tudjuk képzelni a termelést e nélkül. Mégis, amikor a vállalatok a Lean rendszer bevezetésébe kezdenek, szinte azonnal fókuszba kerül a raktárkészletek csökkentése. Teszik ezt, mivel jól megtanulták a leckét, hogy ez a Lean módszertan által megnevezett egyik, ha nem a legfőbb „gonosz” (veszteségforrás). Szigorúbbnál szigorúbb szabályokat hoznak és drasztikusan korlátozzák a berendezések közt felhalmozódó termékek mennyiségét.

A háttérben az az alapgondolat áll, hogy a raktárkészlet szintjének önkényes csökkentésével valójában nem megszüntetni, hanem felszínre hozni szeretnék a készleteket szükségessé tevő okokat, azaz a többi veszteséget, veszteségforrást. Ezt a megközelítést szemlélteti a lenti ábra is egy hasonlaton keresztül: a vízszint magassága jelképezi a készletek mértékét, a hajó testesíti meg a termelést, a víz alatti sziklák pedig a veszteségeket jelzik. Így aztán, ahogy csökkennek a készletek, úgy fogy a biztonságot adó termék-puffer, úgy kerülnek felszínre/állnak a termelés folytonosságának útjába a problémák, veszteségforrások. Ezeket aztán „kénytelenek vagyunk” kezelni. Így jelentős megtakarításokat érnek el, ám valljuk be őszintén, nem mindig diadalmenet a változás. Előfordulnak komolyabb termelési fennakadások, és nem egyszer sikerül a termelési középvezetőinket is az „őrületbe kergetni”.

Annak ellenére, hogy kifejezetten fájdalmas tud lenni a készletek gyors lecsökkentése, jelenleg ez a bevált gyakorlat, a vállalatok többnyire nem látnak jobb megoldást. Persze az is igaz, hogy a felvázolt módszer eredményességéhez elviekben kétség sem férhet. Ám, bármilyen finoman is csökkentik a készleteket, valakinek fájni fog. Hiszen nem puszta véletlenségből, hanem valós gondok elfedésére alakultak ki a termékraktárak, a „védőernyő” zsugorodása pedig valós bajokat hoz fel, ami valós érdekeket sért. Ezért a dolgozók ritkán szeretik az ilyesfajta kezdeményezéseket, hamar kibontakozik a passzív ellenállás, ami akár a teljes Lean bevezetést „Patyomkin-faluvá” alacsonyíthatja.

Létezik más, hatékonyabb út? Igen, természetesen! Ehhez viszont alaposabban meg kell ismerni, hogy miért is alakul ki a raktárkészlet, hogy milyen összefüggések húzódnak meg a háttérben. Olvassa a következő hírlevelünket is és jusson közelebb a megoldáshoz!

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.

 Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium