Hírlevélsorozatunk legutóbbi részeiben az utolsó öt szín olyan témákkal foglalkozott, mint a testbeszéd illetve a verbalitás szerepe, valamint az a prezentációtípus, amely természetesnek és oldottnak tűnik, noha előzetesen tudatosan felépített forgatókönyv alapján adják elő.

Előző hírlevelünkben a prezentációkészítés első felvonásáról, azaz az előadás megalapozásáról szóltunk. Második lépésként hat színben ismerkedhetünk meg olyan praktikus trükkökkel, amelyekkel az előadást vizuálisan megragadó élménnyé formálhatjuk.

Előző hírlevelünkben a prezentációkészítés első felvonásáról, azaz az előadás megalapozásáról szóltunk. Második lépésként hat színben ismerkedhetünk meg olyan praktikus trükkökkel, amelyekkel az előadást vizuálisan megragadó élménnyé formálhatjuk .

Steve Jobs. Valakinek ismerős, valakinek nem – most ezen a felálláson módosítunk! Felépítés felvonásokban és színekben – ki gondolta volna, hogy így is lehet előadásokat készíteni és előadni. :) Az üzleti élet nagy showmanjétől sokat tanulhatunk még a mai napig is! Ő olyan az üzleti életben, mint Tiger Woods a golfban – mindnyájunk számára felállítja a mércét. Nem hiszi? Járjunk együtt utána!

Ha már az előadástechnikákról írtam, akkor nem hagyhatom ki a sorból a prezentációkészítést sem. Nincs tízparancsolat, nincsenek törvények és rendeletek, de jobb, ha időben tisztába tesszük a dolgokat. A legjobbak akarunk lenni, és ezért meg is dolgozunk.

Elgondolkoztak már azon mitől lesz egy bemutató/előadás „jó”? Milyen előadási technikák állnak rendelkezésünkre, hogy lenyűgözzük munkatársainkat, főnökeinket vagy akár tanárainkat? Sokszor felmerül bennünk a kérdés a készülés során, vagy az előadás közben: „hogyan kell úgy előadást tartani, hogy azzal lekössem a közönséget?”, „Mit tehetnék annak érdekében, hogy a beszédem a lehető legsikeresebb és legmaradandóbb legyen?”

LEAN3/2012/18. hírlevelünkben röviden elhintettük, hogy akár „online” is játszhatunk lean játékokat. De vajon mikor tehetjük ezt meg? Biztos, hogy minden esetben ez a jó és hatásos? Nem szabad megfeledkezni azon esetekről, amikor egy játékmester jelenléte elengedhetetlen!

Találós kérdés: 1 éves éppen tanulja, 1,5 éves már tanítja, 2 éves pedig nagyon unja! Mi lehet? – a hírlövés végére hozzánk hasonlóan biztosan ön is a fejéhez kap majd.

Bizonyára maguk sem most hallanak először a VSM-ről (Value Stream Mapping), de azért nem árt némi ismétlés, hiszen ismétlés a tudás anyja.

Több hírlevelet is olvashattak már tőlünk a lean játékok témakörében. Biztosan vannak még Önök között, akik nem hisznek benne. Őszinte leszek, én is így álltam kezdetben a dolgokhoz, azonban pár év a gyakorlatban, majd 1-2 játék, és ismét vissza a gyakorlatban felnyitotta a szemem, hogy nem is rosszak (sőt, kutya jók) ezek a kis lököttnek hitt játékok, sőt kifejezetten pozitív hatással voltak és vannak a mai napig is rám és a többi résztvevőre.

Ha próbálták, ha nem, mindenkiben megvan a tehetség. Valakiben mélyebben valaki pedig már nagyon profi szinten űzi ezt a fajta sportágat. Most azonban nem a tenisz, mint sport a lényeg, hanem csak az egyik eszköze, méghozzá a teniszlabda.

Újabb kérdés fogalmazódik meg Önökben, igaz? Na, már megint mit akarnak ezek a „Stádiumosok”?

Kérem, ne ijedjenek meg, nem szeretne egyikünk sem hentesnek állni vagy Önt erre rávenni! Inkább arról írunk, hogyan lehetne malacunk egy malaccal, avagy hogyan győzhetnénk meg egy röfi segítségével a kollégáinkat a szabványos munka fontosságáról és értelméről. Miért van szükség erre a meggyőzésre? Azért mert a leanes kollégák idő előtti megőszülésében és magas vérnyomásában jelentős szerepet játszik a „saját, spéci megoldásokkal” dolgozó kollégák meggyőzése arról, hogy a szabványosított munkavégzés sokkal eredményesebb.

... énekelem boldogan, mikor végre valahára sikerült a rég elveszettnek hitt dossziémat a munkahelyen megtalálni.

Gondoljunk bele, hogy mennyire egyszerűbb volna, ha úgy keresnénk valamit, ha már eleve tudnánk, hogy hova is tettük el. De mi van akkor, amikor nagyon meg akarjuk találni és bizony sehonnan nem akar előkerülni.

Egyszerű eszközök, némi hajtogatás vagy ragasztás esetleg vágás és ki gondolta volna, hogy egy gyártósort, vagy gyártócella nehézkes, akadozó működését játszottuk le újra és újra…Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium