A cikksorozatunkban ezúttal a raktárkészlet keletkezési folyamatát egy újabb szempontból vizsgáljuk meg. Rávilágítunk arra, hogy milyen további okok vezetnek a gyártóeszközök közötti termékek felhalmozódásához.

Az előző részében egy olyan képzeletbeli gyártóvonalat vizsgáltunk, amely egyetlen termék előállítását végzi. Természetesen a valóságban meglehetősen ritka az ilyen eset, legtöbbször a termékfajták sokaságát állítják elő a termelő sorok. Így tehát a különböző termékcsaládok egy gyártósoron való előállítása optimalizációs feladat is egyben. Mindennek az a következménye, hogy az adott típusú termék előállításának volumene nem állandó, hanem erős ingadozást mutat. Amikor például az ’A’ típust állítják elő, a piac valós igényeit messze meghaladó ütemben készülnek a termékek, így készletek halmozódnak fel. Viszont amint átállnak a ’B’ típusra, az ’A’ termékre vonatkozó viszonylag állandó piaci igények miatt szép lassan csökken az ’A’ termékből kiépített tartalék.

1. ábra A különböző termékek gyártásának összefüggése a termelési volumennel és a raktárkészlet szintjével

A fenti gondolatmenetből alapvetően látszik, hogy a készletek átlagos szintje a gyártási kampányok hosszával (az az időtartam, amíg egyfajta termék gyártása folyik) arányos. Ami viszont azt jelenti, hogy a raktárkészlet csökkentéséhez a gyártott szériák méretének csökkentésén keresztül vezet (az egyik fő) út. Persze ez messze nem olyan egyszerű folyamat, mint amilyennek hangzik, megvannak a jó okai annak, hogy miért gyártanak számos vállalatnál igen nagy tételekben. Melyek ezek, és mit lehet tenni ellenük? Hogyan egyensúlyozzunk az egymásnak látszólag vagy valóban ellentmondó szempontok között? Cikksorozatuk következő részeiből ez is kiderül.

 

 

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.

 Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium