Cikksorozatunkban idáig azzal foglalkoztunk, hogy milyen tényezők, szükségszerűségek vezetnek a raktárkészletek kialakulásához.

Amennyiben most kapcsolódik be az olvasásba, kérjük, tekintse meg korábbi írásainkat:

Hogy mi a megoldás, hogyan csökkenthetők a készletek? Az előzmények alapján a tájékozott Olvasó nagy biztonsággal mondhatja ki, hogy:

  • Javítani szükséges a berendezések rendelkezésre állását a TPM módszertanával(a változékonyság visszaszorítása I.),
  • a JIT elveinek megfelelően kell szervezni az anyag- és információellátást (a változékonyság visszaszorítása II.),
  • a SMED segítségével csökkenteni kell az átállási időket (az átállások hosszának csökkentése),
  • és végül, de nem utolsó sorban, a Heijunka módszertanát segítségül hívva, úgy szükséges programozni a gyártást, hogy viszonylag állandó szinten, állandó kapacitáson működhessen a termelés (a kapacitások állandó kihasználtsága).

 

Ám, vajon elegendő-e a fenti „varázsszavakat” bedobni a köztudatba, és máris megoldódnak a problémák? Ha nem, belegondoltunk-e valaha abba, hogy a készletcsökkentés érdekében vívott, egyszerre ily sok fronton folyó háború micsoda koordinációt, összpontosítást igényel?


1. ábra Egy alaposan átgondolt készletcsökkentési program időterve

 

Hogy sikereket lehessen elérni, a fenti eszközök harmonikus, együttműködő, rendszerszintű alkalmazása szükséges. Első lépésben az adott vállalatnál a készletek keletkezésének okait kell megérteni, ám nem csak fő vonalakban. Megismerve a folyamatokat irányító fő mechanizmusokat, adatokra támaszkodva bebizonyítható, hogy a korábban említett tényezők egyenként milyen mértékben játszanak közre a készletek nemkívánatos felhalmozódásában. Csak ez alapján következhet az elindított fejlesztési program elemeinek, azok sorrendiségének és pontos szakmai tartalmának, a hangsúlyainak megválasztása, vagyis a részletes fejlesztési stratégia kialakítása (1. ábra). És végül, de nem utolsó sorban, következhet az elmélet átültetése a gyakorlatba, vagyis a program végrehajtása. Ahol pusztán a technikai elemek helyes alkalmazása mellett nem szabad elfeledkezni a rendszerépítésről és a dolgozói állomány intenzív bevonásáról, motiválásáról sem.

Persze, ha az imént felsorolt elemek megvalósítását sikerül összehangolni, megfelelően bevezetni, akkor az eredmények sem maradnak el. Minden esély adott ahhoz, hogy igazi sikerprojekt kerekedjen ki a munkából, nem csak telephelyi, de akár teljes vállalati szinten is szakmai elismerést hozva.

 

 

Csökkentené vállalata raktárkészleteit? Szisztematikus, átfogó, szakmailag megalapozott fejlesztést szeretne?

 

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.

 Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium