Ahogy korábbi cikkünkben bemutattuk, ahhoz, hogy a dolgozói állomány mindennapos tevékenységét átitassa a problémamegoldási gyakorlat, két irányvonalat (direkt és közvetett problémamegoldási módszerek) szükséges kombinálni. Ebben a cikkünkben a közvetett problémamegoldási irányvonalon belül a Lean elvű vizualizációval foglalkozunk.

Lean elvű vizualizáció

„Reggel lemegyek a gyártósorokhoz, és azonnal tudom, hogy mi zajlott egész este. Nincs szükség semmiféle magyarázkodásra vagy beszámolóra, ami csak elterelné a figyelmem a lényegről. Amit tudnom kell, azonnal látom.”

Az Ön üzemében hasonló a helyzet? Vagy netán egy kicsit nehezebb kideríteni, hogy milyen események zajlottak a gyártásban az elmúlt időszakban? Vajon mennyi időt kell egyik-másik üzemben az információk összegyűjtésére áldozni? Nem mehetne mindez jobban is?

Ám mielőtt a vizualizáció témakörébe mélyebben belemennénk, nem árt tisztázni, hogy mit is értünk e kifejezés alatt. Ugyanis, ha vizualizációról vagy láthatóvá tételről beszélünk, leginkább arra gondolhatunk, hogy a gyártóterületen levő „dolgokat” úgy kell kialakítani, felépíteni, hogy azonnal látszódjanak, érthetőek legyenek. Ez a megközelítés azonban még távol áll a Lean elvű vizualizációtól, illetve fogalmazhatunk úgy is, hogy csak egy kisebb szeletkéje annak. Ám visszatérve a fő gondolathoz: mi is a cél a Lean elvű vizualizáció kialakításakor?

  • A munkahely rendszerezése és rendben, rendezetten tartása

  • A folyamatosan magas minőségű terméket eredményező gyártás biztosítása

  • A gyártási folyamatok támogatása, hatékonyságának segítése

  • A kommunikáció javítása az adott területen belül, illetve az adott területek között

  • Az eltérések, problémák azonnali észrevétele

  • Az eltérésekre, problémákra adott hatékony reakció biztosítása

A fenti célok elérése érdekében az 1. ábrán bemutatott modell alkalmazása javasolt. Jól látszik, hogy a vizualizáció nem állhat pusztán „ragasztgatásból” vagy „címkézgetésből”. Persze ez is része a rendszernek, hasonlóan egy útjelző táblához, amely nem csak néhány felfirkantott jel és betű, hanem egy összetett közlési rendszer, a KRESZ által információtartalommal feltöltött eszköz. Ahogy egy közlekedési tábla sem csupán egy darab „vas és festék”, hanem hozzá tartozik egy szabályrendszer, egy szabályozási környezet, egy oktatási rendszer és egy ellenőrző rendszer, úgy a Lean vizualizációnál használt jelölések is többek egy egyszerű eszköznél. Információtartalommal bírnak, amelyeket értelmezni, érteni kell, amelyet fel kell dolgozni, és amely alapján tevékenységeket, akciókat kell indítani. Pontosan ez az a gondolatmenet, amely a vizualizációs piramis gerincét, fő irányvonalát adja.


1. ábra A Lean vizualizáció három szintje

A vizualizációs piramis bal oldalán az egyes szint felépítéséhez szükséges lépések, a jobb oldalán pedig a szint felépítésekor követett alapelvek találhatók meg. Ezeket követve építhető fel egy olyan vizualizációs rendszer, amely a fenti célokat a fent leírt módon képes elérni. Persze a gyakorlatban nem elég csak a szinteket egymásra „dobálni”, ennél többre, harmonikusan összeillesztett akciókra van szükség. Minden lépésnél pontosan át kell gondolni, hogy mely területre, mely folyamatokra, milyen módon, milyen műszaki támogatással mit fektet be, és cserébe mit kap a szakember. Nem is beszélve arról a fejlődési pályáról, amelyet a kollégák bejárnak a piramis építése során, és ami miatt végső soron képessé válnak a legösszetettebb, legnehezebben alkalmazható elemeket is a lehető legmagasabb szinten alkalmazni. E témákról a következő hírünkben ejtünk szót.

 

Olvassa szakmai híreinket és tudjon meg még többet a Lean elvű vizualizációról! Legyen Ön is a Lean bajnoka! Kapcsolja be vállalata Lean bevezetésébe a Lean vizualizáció rendszerét, és szabaduljon meg temérdek veszteségtől! Keresse Péczely György vezető Lean és TPM tanácsadónkat az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium