Az év vége felé közeledve Ön elkezdett már készülni a következő évre? Vagy egyelőre az idei év elmaradt feladatait pótolja a maradék büdzséből? Vágja át a gordiuszi csomót, és tegye egyszerre mindkettőt! Hogy hogyan??!!! Fektessen önmaga és munkatársai képzésébe egy olyan témában, amely valóban LÁTVÁNYOS haszonnal kecsegtet: a Lean vizualizációs rendszer kialakítása. Az átlátható rend villámgyorsan hatékonyságot teremt!

Korábbi cikkünkben már bemutattuk, a veszteségforrások visszaszorításának egyik fő módszere a vizualizáció. Megvizsgáltuk azt is, hogy a teljes vizualizáció kialakítása valójában egy folyamat, melynek elemei egymásra épülnek. A mostani cikkünkben a vizualizáció első szintjéről írunk.

A Lean elvű vizualizáció alapja - átláthatóság

 „Fiúk, gyorsan keressétek meg azt a tételt, vagy hívjátok fel az éjszakás műszakvezetőt, hogy hova tették! Az sem érdekel, ha alszik!!! Két óra múlva indulnia kell a kamionnak, és még pont az az ötszáz darab hiányzik!”

„Lehet, hogy van még egy-kettő abból az alkatrészből. Néhány perc, és megtalálom… de vajon melyik szekrénybe is tettem?” 

Az Ön üzemében bizonyára hasonló mondatok soha nem hangzanak és hangzottak el, hiszen mindig, mindennek a helye egyértelműen meghatározott és jól látható. Ugyanis a területen levő anyagok, eszközök, szerszámok mind mesélnek. Mesélnek arról, hogy hol van a helyük, mekkora mennyiségre van szükség belőlük, és néha még arról is, hogy merre haladnak majd tovább. Így segítik a területen dolgozókat, akiknek nem kell egymást kérdezgetni, vagy számon kérni, hiszen az is elég, ha csak körbetekintenek.

1. ábra A rendszereket úgy szükséges kialakítani, hogy minden "beszéljen"

Ehhez persze fel kell ismerni, sőt tudatosítani szükséges, hogy minden tárgynak sok funkciója lehet és a puszta felhasználás mellett rengeteg mindenről közölhet információkat, ha van rá lehetősége. Pontosan ez a cél a vizualizáció első pillérének felépítésekor. Minden fontos termelési anyag mellé olyan környezetet kell teremteni, olyan jelölőrendszert kell kialakítani, ami által az üzem képes „kommunikálni”. Az 1. ábra jól mutatja a vizualizáció első szintjének fontosságát.

Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a vizualizációs piramis (2. ábra) első, alapszintjéről beszélünk. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a modell által meghatározott sorrendiséget. Nem eshetünk abba a hibába, hogy félkész alapok mellett, engedve a csábításának, elkezdjük a magasabb szintek építését. Egészen addig, amíg az alap nem kész, amíg nincs mindennek láthatóan helye, amíg az emberek nem ismerik és tartják be a vizuális rend szabályait, amíg nem vesznek részt a fejlesztésben, addig nincs értelme további szinteket építeni.

 

2. ábra A Lean vizualizáció három szintje

Persze az első szint kiépítéséhez nem elég egy egyszeri vizualizációs workshopot tartani, majd kijelenteni, hogy a terület készen van. Számtalan oktatáson keresztül meg kell magyarázni a dolgozóknak, hogy miért elkerülhetetlen a munkaterületükön folyó láthatóvá tételi törekvés, illetve hogy miért szükséges a sok-sok év alatt megszilárdult rendszereket megváltoztatni. Be kell mutatni nekik, hogy ők is mi mindent tehetnek a helyzet fejlesztése érdekében, hogy hogyan tehetik ezt, és azt is, hogy milyen jelentős eredményekre vezet a munkásságuk. Mindemellett intézményesíteni kell a megtett lépéseket, hogy ne csak egyszeri fellángolás, hanem a fejlődés és a veszteségforrások visszaszorításának stabil alapja épülhessen. Magyarul: nem elég felépíteni a vizualizációt, rendszerbe kell foglalni azt, a dolgozói rétegek bevonása és felhatalmazása által. 

 

 

Még az idén vágjon bele a Lean elvű vizualizáció építésébe, és alapozza meg vállalata hosszú távú eredményességét!Legyen Ön is a Lean bajnoka!

 

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.

 Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium