Mindenek előtt sikerekben, eredményekben és kiváló Lean bevezetési eredményekben gazdag boldog újévet kívánunk! Kívánjuk, hogy a sikerek ne maradjanak rejtve, ne szorítsa őket háttérbe a mindennapok rohanása, hanem mindenki számára legyen egyértelmű és nyilvánvaló, hogy az Ön kitartó és fáradságos munkája milyen óriási eredményeket hozott a cég, és minden munkavállaló számára!

Korábbi cikkünkben már bemutattuk, a veszteségforrások visszaszorításának egyik fő módszere a vizualizáció. Megvizsgáltuk azt is, hogy a teljes vizualizáció kialakítása valójában egy folyamat, melynek az első szintjét is bemutattuk. A mostani cikkünkben a vizualizáció második szintje kerül a porondra. Hogyan, miként célszerű közzé tenni, kommunikálni az információkat, hogy ne legyen túl sok ahhoz, hogy befogadására időt szakítsanak a mindennapokban, de túl kevés sem ahhoz, hogy fontos elemek maradjanak ki belőle.

A Lean elvű vizualizáció középfokon – Az információ közzé tétele, kommunikálása

A: „Már másfél éve megy a bevezetés, és semmi eredménye az ég világon. Szerintem semmi értelme nem volt az egésznek…”

B: „Viccelsz? Hiszen az OEE eredményeink 23 %-os javulást mutatnak, ami röpke másfél év alatt több mint kiemelkedő eredmény. Rendre kitettük a fali plakátokra, nem láttad?”

A: „Nem. Mi csak annyit látunk, hogy most már sokkal többet ráncigálnak át minket az egyik gépről a másikra. tegnap is át kellett mennem a szomszéd gépre egy fél órára, hogy segítsem az ő átállásukat. Az én gépem meg persze állt addig!”

B: „Viszont ne felejtsd el, hogy a szomszéd gépen az átállási időt hat óráról egy órára csökkentettük a Te segítségeddel. Így tény, hogy a te géped fél órát áll, de összesen még mindig spóroltunk négy és fél óra állásidőt átállásonként! Ez sem kis teljesítmény ám, kitettük a sikersztorik közé is!”

A fenti beszélgetés alapján nem csoda, hogy a vállalatnál dolgozó kollégák nem kifejezetten támogatják a Lean kezdeményezést, sőt akár könnyen ellenségessé is válnak vele szemben. Persze mondhatjuk, hogy nem gond ez, hiszen a vezetés akarata úgyis győz. Ám ne feledjük soha, hogy a gépen dolgozók állítják elő az értéket, és valójában az ő pozitív hozzáállásuk lesz az, amitől egy vállalat Leanné válhat, és ami miatt több lesz a Lean bevezetés néhány eszköz egymásra „hajigálásánál”.

Visszatérve a fenti párbeszédhez, az Ön vállalatánál vajon előfordulhat egy ilyen szóváltás a Lean vezető és valamelyik sori dolgozó között? Mi lehet vajon a kialakult helyzet oka? Hiszen minden adat elérhető volt, világosan ott szerepelt a faliújságon. A grafikonok, diagramok, számadatok egyértelműen mutatták a helyzetet, a fejlődés mértékét. Ám biztos, hogy mindez a „hétköznapi” dolgozó nyelvén jelent meg?

A Lean bevezetés során alkalmazott vizuális kommunikációt mindig a fogadó fél igényeihez kell szabni. Figyeljünk arra, hogy a grafikonok, ábrák mellett mindig szerepeljen egy-egy (lehetőleg nagyméretű) smiley/zöld-sárga-piros „lámpa”, vagy hasonló jel, ami távolról is mutatja a fejlődés irányát, valamint egy jól olvasható, nagy betűs felirat, ami azonosítja az arc jelentését. Milyen egyszerű szabály, mégis gyakran elfeledkezünk róla. Engedünk a kényelmesség csábításainak, hogy a már megszokott mérnöki, vezetői beszámoló szintű kimutatásokat változtatás nélkül helyezzünk ki a falra és lemondjunk a dolgozói réteg meggyőzésének egy fontos eleméről.


1. ábra Egyszerű vizualizáció

Ám nem gondolhatjuk azt sem, hogy akkor, ha az egész üzemben már boldog, vagy boldogtalan arcokat látunk, már kész is a vizualizáció. Ugyanis semmi nem pótolhatja a személyes kommunikációt. A jól működő vizualizációs rendszert mindig támogatja egy oktatási rendszer is, amelynek célja elmagyarázni, hogy miért állnak úgy a dolgok, ahogy. Rendszeres, rövid, egy téma köré szervezett csoportos oktatások, valamint személyes beszélgetések nélkül nem létezik teljes vizuális információátadás.

 


2. ábra A Lean vizualizáció három szintje

Mint ahogy nem feledkezhetünk el arról sem, hogy a tágabb értelemben vett vállalati folyamatokon kívül is érdemes információt átadni a dolgozók felé. A berendezések, a termelési rendszerek pillanatnyi működési jellemzőiről, üzemállapotáról is szükséges tájékoztatni a gépkezelőket, hogy képesek legyenek a helyszínen, azonnal megfelelő döntéseket hozni. Vagyis az információk vizuális kommunikációjára a berendezéseket is képessé kell tenni. A következő cikkünkben ezt a témát járjuk körül.

 

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.

 Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium