Aki már olvasott Leannel kapcsolatos könyveket, cikkeket, biztosan emlékszik rá, hogy a Lean alkalmazásakor mindig jól bevált, hagyományos, stabilan működő módszereket illik alkalmazni. Ez gyakran azt jelenti, hogy "csillogó" számítógépes rendszerek helyett a módszertan inkább ragaszkodik a jó öreg papírhoz. Gondoljunk csak a Kanban-kártyák rendszerére, az értékáram-elemzésre, a szabványosított munkautasításokra, de akár megemlíthető a TPM-ben alkalmazott T-cédulás módszer is. Persze a képet árnyalja, hogy Lean kialakulása óta eltelt pár év, és valljuk be, ma már viccesnek hangzik az a régi kijelentés, miszerint

"lehetőség szerint ne használjuk számítógépeket, mert megbízhatatlanok". -???

 

 

1. ábra Papír alapú Lean eszközök

Újdonságunk: értékáram elemzés (VSM) számítógépes támogatással


A fenti néhány példa közül hadd emeljek ki egyet, az értékáram-elemzést. Aki készített már hagyományos, papír alapú értékáram-térképet, az jól tudja, hogy milyen óriási feladat a kép pontos megrajzolása, több embernek akár egy hetes munkájába is telhet. És tudja azt is, hogy a kép egyszeri megrajzolása gyakorlatilag egyenértékű egy pillanatkép elkészítésével. Ha bármilyen tényező változik, az elemzések könnyen létjogosultságukat veszíthetik, vagyis a munka egy része kezdhető elölről. Nehézséget jelent az is, hogy bár az értékáram-térképeken lineáris folyamatok ábrázolhatók a legkönnyebben, leglátványosabban, ilyenből egy gyártó vállalatnál viszonylag kevés van. Sokkal jellemzőbb az anyagok, információk kesze-kusza áramlása, illetve a nagy termékféleség. Aztán felmerül a jövőkép kérdése is. Honnan tudhatjuk, hogy a jövőkép azt az eredményt hozza majd, amiben reménykedünk? Biztos, hogy a kitűzött fejlesztési célok hozzák majd a legjobb hatást? Biztos, hogy a külön-külön meghatározott fejlesztési akciók segítik, nem pedig rontják egymás hatásosságát? Ezek mind-mind olyan kérdések, amelyekbe az ember belebotolhat a hagyományos - papír alapú - értékáram-elemzés készítése közben, és amelyekre nem feltétlenül tud kielégítő választ adni.

 

2. ábra Sok a kérdőjel

A megoldás pofonegyszerű: a számítógép. Ugyanis a fenti problémák egyike sem olyan, amit egy jó szakember ne tudna átlátni, orvosolni, hanem olyan, amire jellemzően a jó szakembernek nincs ideje. A számítógép pedig egy olyan "buta, de végtelenül szorgalmas rabszolga", amit ha megfelelően tanítunk, óriási adatmennyiséget képes feldolgozni, óriási munkát képes elvégezni, és ezáltal képes válaszokat adni sok felmerülő kérdésre.

A számítógépes VSM-elemzéssel a következő előnyöket nyújtjuk Önnek:

  • Dinamikus: nem egy pillanatfelvételt ad, hanem működés közben képes bemutatni a termelési folyamatot.

  • Könnyen módosítható: A modell bármely paramétere pillanatok alatt módosítható, így minden változás hatása előre jelezhető.

  • Működés közbeni elemzés: A számítógépes VSM-elemzés képes szimulálni a gyártási folyamatot, és ez által a valós működést előrejelzi, jellemezni.

  • Mérőszámok meghatározása: A gyártási folyamatot képes olyan mérőszámokkal jellemezni (akár előre), amelyek támogatják a döntéshozatalt.

  • Fejlesztési lehetőségek összevetése: A javasolt fejlesztési utak hatásait és egymásra gyakorolt kölcsönhatásait is képes megmutatni a számítógépes VSM-elemzés, így segít kiválasztani a legjobb megoldást.

 

3. ábra Egyszerű folyamat? Vagy összetett?

 

 

Szakítson Ön is a régi hiedelmekkel, és helyezze értékáram-elemzéseit számítógépes alapokra. Legyen Ön is az innováció képviselője, és alkalmazza vállalatánál a legmodernebb megoldásokat.

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium