„A bátor emberek a város legerősebb védőbástyái”
Alcaeus (ie. 3-2. sz)„…a falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében.”
Gárdonyi (1899)
Gárdonyi Géza, az egyik legnagyobb magyar „Leanes”


A Lean-szemlélet szerint az ember, az emberi tudás, az ember szellemi erőforrása a legnagyobb érték, amelynek fejlesztése, gondozása, kibontakoztatása a vállalat elemi érdeke. Hétköznapi nyelvre lefordítva, a Lean azt mondja, hogy nem elég (és nem is tisztességes) pusztán a vállalat dolgozóinak fizikai erőforrásait mozgósítani. Ellenkezőleg, a Lean filozófia kiáll a mellett, hogy a dolgozók szellemi erőforrásainak semmibe vétele/elnyomása felelőtlenség, hiszen ezek olyan alapok, amelyekre építeni lehet és kell. A kérdés csak ennek a mikéntje.

Tudjuk, hogy a jó vezető a beosztottjaiból rendkívüli eredményekre képes, jól képzett csapatot hoz létre. A közös munka során a dolgozók fizikai és szellemi igényeinek kielégítésére törekszik, bátorítja a kezdeményezéseiket, meghallgatja a javaslataikat, épít a véleményükre. Eközben igen fontos szerephez jutnak a képzések és az emberek motiválása. Beosztottjainak szükségük van arra, hogy érezzék a bizalmat, hogy a szükséges információk és tudás birtokában önálló döntéseket hozhassanak, és ezzel lehetőséget kapjanak az egyéni fejlődésre és az önmegvalósításra. Ezzel együtt csökken a fluktuáció, egyre képzettebbé válnak a dolgozók és szép lassan a vállalat teljesítmény mutatói is javulásnak indulnak.

 

2. ábra A menedzser szerepének változása az Empowerment meghonosítása során

Sajnálatos módon ezeket az elveket ma Magyarországon még szinte csak a képzéseken említik, más nem nagyon történik. Ez nem véletlen, hiszen a szimpatikus és támogatható elvek gyakorlatba ültetéséhez fel kell készülnie a vezetőknek, a dolgozóknak és a vállalati kultúrának is. Nem elég ábrándokat szőni arról, hogy milyen szép eredményeket lehetne elérni, valahol eljön az a pont, ahol a célokat „aprópénzzé” kell váltani, vagyis el kell gondolkodni a gyakorlati megvalósítás módszereiről. Hiszen a vezetők nem tanulnak meg hipp-hopp tökéletesen megbízni a beosztottaikban, akiknek csakúgy, mint a vezetőiknek, változnia kell. Meg kell tanulniuk többek között önálló döntéseket hozni, önállóan cselekedni és csapatban hatékonyan dolgozni. Egyes embereknél e képességek hiányozhatnak (képezni kell őket), míg mások nem fogadják majd el az új modellt (motiválni kell őket). A hagyományos felfogással szemben korlátokat kell ledönteni, régi, „ezeréves” megszokásokon kell változtatni, régi beidegződéseket kell felszámolni. Erről szól az empowerment.

Az empowerment, manapság igen divatos szó a menedzsmentelméletek körében, a Lean bevezetés egyik ritkán emlegetett, viszont annál fontosabb eleme. Nagyban segíti, vagy talán helyesebb úgy fogalmazni, hogy megalapozza, lehetővé teszi a Lean alkalmazását. Hiszen az emberek motiválása, képzése, felszabadító bevonása nélkül nem Lean épül, csak valamilyen kényszerült, ál-hatékonyság növelő Patyomkin-falu.

Alkalmazza az Empowermentet a Lean bevezetésében és tapasztalja meg a módszerek együttes erejét.

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.

tn pas cher nike tn pas cher golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi air jordan pas cher air jordan pas cher jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher hogan outlet online hogan outlet hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet

2016. Lean3 - A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium