Avagy Taiichi Ohno Aesopust olvasott?


1. ábra Aesopus, az első "Leanes"?

"A lassú, de állhatatos haladás vezet a győzelemhez." – Aesopus (ie. 620)

“A Toyota Módszerben, az egyes elemek/eszközök egyike sem különösen fontos nem ezek emelik ki a Toyotát versenytársai közül… Ami igazán lényeges, hogy az elemek/eszközök rendszert alkotnak. Amit nap, mit nap, rendkívüli következetességgel használnak, időszakos fellángolások helyett.” – Taiichi Ohno (1912 – 1990)

Úgy vélem mindenki ismeri Aesopus meséjét, amelyben a Vadnyúl kigúnyolja a lassan mozgó Teknősbékát, aki fürge társát ezért versenyre hívja. A Vadnyúl pillanatok alatt messze maga mögött hagyja a Teknősbékát, hogy győzelme biztos tudatában szundítson egyet a versenyre kijelölt úton. Ám, amikor a Vadnyúl felébred, azt látja, hogy versenytársa lassú, de folyamatos mászással megelőzte, és éppen a célba ér. Ma is számtalan tanulsággal szolgál számunkra ez a történet, pláne, ha Leanes szemüvegen keresztül tekintünk rá.

Elég csak abba belegondolnunk, hogy mi a Leanes kollégák fő feladata: segíteni a termelési folyamatok hatékonyságának javítását. Ám a hatékonyság növelés azt jelenti, hogy a területen dolgozó kollégák megváltoztatják a mindennapi munkájukat, szokásaikat És ez bizony sokáig tart. Hogy szokássá váljon, egyes kutatások szerint az embernek ugyanazt a cselekedetet legalább három hónapon keresztül kell ismételnie nap, mint nap. És ehhez hozzá vehetnénk a japán JUDO-s körökben elterjedt mondást, miszerint egy új mozdulat elsajátításakor egyetlen hibással- semmissé lehet tenni száz tökéletesen végrehajtott gyakorlattal elért fejlődést, tanulást.

Lefordítva a fenti gondolatot a mindennapok nyelvére világos, hogy például egy napi teljesítménykövető megbeszélés rendszer indítása felett miért kell hónapokig bábáskodni, vagy, hogy egy gyártóterületi átszervezés miért tart akár nyolc, tíz hétig is. És azt is segít megérteni, hogy miért voltak rendre eredménytelenek nem csak Magyarországon, de a világ más részein is azok a próbálkozások, ahol a Lean bevezetését egy-két néhány napos workshop jelentette. Miközben rámutat arra is, hogy a Lean bevezetését miért kell összefüggő, integrált rendszerként kezelni különálló eszközök alkalmazása helyett.

Ahogy Aesopus és Ohno is rámutat, a Lean bevezetés kulcsa a következetesség és a rendszerszemlélet összhangja. Hogy ez újdonság, vagy „ezeréves” szabály, annak eldöntését a kedves Olvasóra bízzuk, viszont a felsorolt elvek Lean bevezetésbe történő átültetésében szívesen segítünk!

Legyen teljes az Ön vállalatánál folyó Lean bevezetés, tapasztalja meg Aesopus „módszerének” az erejét!

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.

tn pas cher nike tn pas cher golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi air jordan pas cher air jordan pas cher jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher hogan outlet online hogan outlet hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet

2016. Lean3 - A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium