Vizuálmenedzsment, avagy Termelési táblák és megbeszélések

Képzeljük el mi történne, ha nem lenne sebesség mérő óra vagy üzemanyagszint jelző az autónkban …

…mindezek birtokában is érnek néha meglepetések, főképp az előbbi esetében, de mi lenne, ha tényleg nem kapnánk pontos, jól időzített visszajelzést?

1abra

1. ábra Mérőszámok: hiány és következmények

Nagy valószínűséggel megnövekedne a nem kívánt séták és befizetendő csekkek száma. Leanes szemmel tehát az A pontból B pontba való eljutás folyamatába olyan változékonyság és veszteségek kerülnének, melyek következtében nem tudnák a kívánt időben és a lehető legminimálisabb költségek mellett eljutni célunkhoz. Az üzemanyag váratlan elfogyása megnövekedett átfutási időkhöz vezetne, a folyamatos sebességmérés és beavatkozás hiánya pedig az utazás költségeit növelné.

Termelési és szolgáltatási folyamatokra is igaz, hogy ha nem tudjuk azokat megfelelően kontrollálni és a szükséges pillanatban beavatkozni, akkor az átfutási idők és a költségek biztosan növekedni fognak. Arról nem is beszélve, hogy a normál munkamenettől eltérő esetekről informálnunk kell minden területi és kapcsolódó kollégát valamint a többi műszakot is. Vajon mennyi időbe telik naponta mindez? Egy váratlan meghibásodás, vagy segédanyag probléma felgöngyölítése Műszakvezetőink jó néhány telefonjába és akár több órányi utánajárásába is telhet, nem is beszélve a problémák hosszú távú megoldásáról.

infogyujtes 2

2. ábra Mennyi időt töltünk naponta információgyűjtéssel és továbbítással?

A rendellenességek feltárásának eszközét és a beavatkozás lehetőségét pedig a folyamathoz legközelebb állók „kezébe” kell adjuk, úgy, ahogy egy gépjármű esetében ez a mérőórákkal és a pedálokkal történik, mindezt olyan keretek között, hogy a gyors információ áramlás is biztosított legyen.

Létezik minderre egy egyszerűen kialakítható rugalmasan változtatható Lean eszköz a vizuálmenedzsment vagy napi termelési tábla megbeszélések rendszere. A vizuálmenedzsment ereje abban rejlik, hogy az adott terület (üzemrész) szempontjából legfontosabb mérőszámokat napi szinten, minden az üzemben dolgozó kolléga számára láthatóvá teszi valamint az azok alakulására hatással bíró csapatot napi 10-15 percre összegyűjti a tábla elé. Így sok fontos információ melyeket korábban egy központi adatbázisnak vagy a legrosszabb esetben csak az íróasztalnak gyűjtöttünk láthatóvá és folyamatosan kiértékeltté válik. A megbeszéléseken minden az adott terület munkáját befolyásoló kolléga egy időben van jelen a támogató funkciókat betöltő kollégákkal (pl.: termelés tervezés, termékfejlesztés) egyetemben, akiknek rendszeres jelenlétét sokszor hiányolják a gembán. Az információ áramlás felgyorsítása pedig lehetővé teszi a problémák gyors, hathatós megoldását.

A vizuálmenedzsment rendszer kialakításának lépései a következők:

  1. Célterület kiválasztása
  2. A kulcsfontosságú mérőszámok meghatározása
  3. A megbeszélések rendjének meghatározása és a rendszer elindítása
  4. Mérőszámok és eredmények folyamatos követése, beavatkozás, továbbfejlesztés

„A táblamegbeszélések legnagyobb előnye, hogy ráirányítja a figyelmünket azokra a problémákra, melyek megoldása elsikkadna a mindennapi rohanásban.” /Műszakvezető/

 

Következő hívlevelünkben a célterület kiválasztásával és a mérőszámok meghatározásával foglalkozunk.

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium