abra egyben gj

Kulcsfontosságú mérőszámok meghatározása

Vizuálmenedzsment, avagy Termelési táblák és megbeszélések…

Előfordul önöknél, hogy teljesíthetetlen gyártási terv érkezik? Probléma van az alapanyaggal? Esetleg akadoznak a kiszállítások?

Ez már nem csak a termelést érinti, de szerencsére létezik megoldás.

Vonjuk be objektív mérőszámok alapján kollégáinkat!


Előző hírlevelünkben a táblás megbeszélések célterületének kiválasztásáról írtunk és eljutottunk addig a táblamegbeszélések kialakításának folyamatában, hogy a legfőbb mérőszámokkal folytassuk:

  1. Célterület kiválasztása
  2. A kulcsfontosságú mérőszámok meghatározása
  3. A megbeszélések rendjének meghatározása és a rendszer elindítása
  4. Mérőszámok és eredmények folyamatos követése, beavatkozás, továbbfejlesztés

Mi lehet kulcsfontosságú mérőszám egy gyártóterület életében?

Szinte bármi, ami jellemzi a terület és a kapcsolódó egységek munkáját, működését, és segít a Beszállító-Gyártó-Vevő hármas problémáinak feltárásában, láthatóvá tételében.

A mérőszámok meghatározásakor kiindulhatunk a jelenleg ismert, fájó pontokból ötletszerűen, vagy az átfogó, minden területet érintő fejlődés érdekében haladhatunk az alábbi négy szempont szerint:

Biztonság: elsősorban munkabiztonsággal kapcsolatos mérőszámokat takar, hiszen azt szeretnénk, hogy dolgozóink a műszak végén ugyanolyan állapotban, maximum egy kicsit fáradtabban lépjenek ki a gyárkapun, mint ahogy megérkeztek. Ezekkel a mérőszámokkal ráadásul segíthetjük egészség és munkabiztonsággal foglalkozó kollégáink gyártóterületi munkáját, növelhetjük a bevonásukat az üzem mindennapi életébe.

Minőség: a kiválasztott célterületre érkező alapanyagok, félkész termékek, és az általa gyártott termékek minőségi követelményeit jellemző kulcs mérőszámok meghatározásával a társterületeken átívelő minőségi problémák kiküszöbölésére biztosíthatunk egy mindenki által elfogadott fórumot.

Vevőkiszolgálás: a belső vevő koncepciójának mentén mindenképpen vevőként értelmezzük a célterületet követő munkafolyamatot. A számukra fontos tényezőket napi szinten figyelve és elemezve verhetünk hidakat a sokszor szigetszerűen működő üzemek közé. De mérhetjük a végső vevő kiszolgálását is, attól függően, hogy a választott célterületnek mennyire direkt a ráhatása a kiszállításokra.

Költségek/Veszteségforrások: minden felesleges költség, munkavégzés, vagy a termeléskiesések okainak feltárását segítő mutató.

A meghatározott mérőszámok köre azt is előrevetíti, hogy kikkel és milyen gyakran érdemes a termelés közvetlen közelében találkozni, hiszen minden vállalati funkció maga hozza a saját tevékenységét jellemző adatokat a megbeszélésekre. A rendszeres megbeszélések teszik élővé, hasznossá és rutinná a rendszert, melyek kialakításáról a következő hírlevelünkben írunk.

Használja a láthatóvá tétel és a gyors információáramlás együttes erejét.

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium