A „Lean elvű folyamatfejlesztés” kifejezéshez az Olvasók számtalan, valószínűleg egymástól egészen eltérő fogalomkört társítanak. Az alapok azonban mindenhol azonosak: a cél a veszteségektől mentes működés. Mégis, biztosan eltér a cél eléréséért csatasorba állított eszközök listája, tartalma és ideális bevezetési sorendje. Ez nem is csoda, hiszen számos lean átalakulási elképzelés, és a Lean filozófiájára épülő eszköz és módszertan létezik, melyek köre napról-napra bővül, így könnyű elveszni azok egyre sűrűsödő erdejében.

 

lean toolbox

Honnan tudhatjuk, hogy mikor, melyik eszközt, módszert alkalmazzuk? Például mikor érdemes, vagy egyáltalán érdemes-e a Lean megközelítést a karbantartásra kiterjesztve TPM bevezetésbe kezdeni? Hallgatva a csodaszámba menő történetekre, mindenek előtt kezdjük kanbanokkal szabályozni az anyagellátást vagy előbb a sztenderd folyamatok kialakításával foglalkozzunk?

lepcsoMost induló hírlevél sorozatunkban egy szemléletes modell mentén adunk támpontot a fenti kérdések megválaszolásához és a Lean eszközrendszerében való eligazodáshoz. A modell bemutatja, hogy a Lean bevezetése szintek elérésén, teljesítésén keresztül történik. Ahogyan egy lépcsőn haladunk felfelé (normál esetben), úgy a modell is jól szemlélteti, hogy az egyes lépcsőfokok nem egymástól különálló elemek, hanem egymást segítik, egymásra épülnek, vagyis egy-egy szintet átugrani nem lehet.

Ezek után, a Lean bevezetésének 5 lépcsője:

  1. Stabilitás – kell egy jó alap, amire építhetünk, ami alapján fejleszthetünk
  2. Folyam – Hozzunk létre folyamatos anyagáramlást
  3. Standardizált munka – Tegyük a termelést tervezhetőbbé a szórás további csökkentésével
  4. Pull – Irányítsuk a termelést a húzó elvvel
  5. Kiegyensúlyozott termelés – Növeljük a kapacitást a rugalmasság növelésével

A hírlevél sorozatunk következő részeiben bemutatjuk az egyes lépcsőfokokat, célokkal, módszerekkel, irányvonalakkal, összefüggésekkel.

 

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.

tn pas cher nike tn pas cher golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi air jordan pas cher air jordan pas cher jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher hogan outlet online hogan outlet hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet

2016. Lean3 - A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium