A „Lean elvű folyamatfejlesztés” kifejezéshez az Olvasók számtalan, valószínűleg egymástól egészen eltérő fogalomkört társítanak. Az alapok azonban mindenhol azonosak: a cél a veszteségektől mentes működés. Mégis, biztosan eltér a cél eléréséért csatasorba állított eszközök listája, tartalma és ideális bevezetési sorendje. Ez nem is csoda, hiszen számos lean átalakulási elképzelés, és a Lean filozófiájára épülő eszköz és módszertan létezik, melyek köre napról-napra bővül, így könnyű elveszni azok egyre sűrűsödő erdejében.

 

lean toolbox

Honnan tudhatjuk, hogy mikor, melyik eszközt, módszert alkalmazzuk? Például mikor érdemes, vagy egyáltalán érdemes-e a Lean megközelítést a karbantartásra kiterjesztve TPM bevezetésbe kezdeni? Hallgatva a csodaszámba menő történetekre, mindenek előtt kezdjük kanbanokkal szabályozni az anyagellátást vagy előbb a sztenderd folyamatok kialakításával foglalkozzunk?

lepcsoMost induló hírlevél sorozatunkban egy szemléletes modell mentén adunk támpontot a fenti kérdések megválaszolásához és a Lean eszközrendszerében való eligazodáshoz. A modell bemutatja, hogy a Lean bevezetése szintek elérésén, teljesítésén keresztül történik. Ahogyan egy lépcsőn haladunk felfelé (normál esetben), úgy a modell is jól szemlélteti, hogy az egyes lépcsőfokok nem egymástól különálló elemek, hanem egymást segítik, egymásra épülnek, vagyis egy-egy szintet átugrani nem lehet.

Ezek után, a Lean bevezetésének 5 lépcsője:

  1. Stabilitás – kell egy jó alap, amire építhetünk, ami alapján fejleszthetünk
  2. Folyam – Hozzunk létre folyamatos anyagáramlást
  3. Standardizált munka – Tegyük a termelést tervezhetőbbé a szórás további csökkentésével
  4. Pull – Irányítsuk a termelést a húzó elvvel
  5. Kiegyensúlyozott termelés – Növeljük a kapacitást a rugalmasság növelésével

A hírlevél sorozatunk következő részeiben bemutatjuk az egyes lépcsőfokokat, célokkal, módszerekkel, irányvonalakkal, összefüggésekkel.

 

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium