Bizonyára maguk sem most hallanak először a VSM-ről (Value Stream Mapping), de azért nem árt némi ismétlés, hiszen ismétlés a tudás anyja.

Az Értékfolyam elemzés (VSM) egy olyan vizuális eszköz, amely az anyag- és információáramlás elemzésére szolgál. A Toyota Production System kialakulása során fejlesztették ki a Toyota főmérnökei, Ohno Taiichi és Shingo Shigeo. Általában ez a Lean bevezetésének első lépése. Célja a nem értékteremtő folyamatok kiszűrése, és így a hatékonyság növelése. A VSM segítségével jobban megérthetjük a munkafolyamatokat.

A VSM bizonyos szempontból kommunikációs eszköz, de a stratégiai tervezéshez is felhasználható. A fejlesztések alapjául szolgálhat az anyag- és információáramlás vizuális ábrázolásával, amely a nyersanyag beérkezésétől a gyártási folyamatokon át a készáru kiszállításáig tart.


A VSM céljai

A fejlesztésre szoruló területek, folyamatok, tevékenységek meghatározása, valamint alapot teremteni a következőkhöz:

  • Nem értékteremtő tevékenységek feltárása és megszüntetése.
  • A veszteségek felszámolása.
  • A gyártási átfutási idő csökkentése.
  • A termék kibocsátási, átfutási idejének (megrendelés-átvétel) rövidítése.
  • A készletek csökkentése.
  • A termék- és folyamatköltségek mérséklése.
  • A kibocsátás növelése.
  • A termék- és folyamatminőség javítása.
  • A folyamatos fejlesztés elősegítése.
  • Jobb információáramlás biztosítása.

 

Nem kevés, játékkal kapcsolatos hírünket olvashatták már, és érezhették, hogy azt helyezzük előtérbe, hogy amennyiben lehetséges és módunkban áll, minden száraz elméleti anyagot játékokon keresztül értsünk meg és sajátítsunk el. Ez most sem lesz másképp. Nálunk elérhető egy nagyon érdekes, egyszerű, könnyen kezelhető VSM-játék a sok közül. Szükséges eszközök mindössze egy PC vagy notebook csapatonként vagy személyenként.

A játékban egy „elméleti” gyártósor működésének szimulációjával sajátítjuk el a VSM lényegét. Játszva megértjük a statikus VSM és a dinamikus, sztochasztikus valós környezet közötti összefüggéseket. A játék valójában egy sorozatgyártási modell, amely a „push” elveire épült.

Lényeges, hogy a folyamatokat madártávlatból szemléljük. Nem a gyártási folyamat egy-egy kis részére koncentrálunk, hanem a fő lépéseket, mint egészet globálisan elemezzük az alapanyag megérkezésétől a késztermék elszállításáig.

Kipróbálná? Igen? Akkor keressen fel és átadom titkaimat. Segítünk kollégái pálfordulásában! Győzze meg játszva, szórakozva őket! Segítségünkkel egy életre beléjük nevelheti a lean munka, a megfelelő ellátási lánc működtetésének elfogadását!

 

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.

 Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium