Találós kérdés: 1 éves éppen tanulja, 1,5 éves már tanítja, 2 éves pedig nagyon unja! Mi lehet? – a hírlövés végére hozzánk hasonlóan biztosan ön is a fejéhez kap majd.

Sütifaló bödön, kockafaló autó - Készségfejlesztő játékok

A gyerekek a legfogékonyabbak a körülöttük zajló dolgokra, ők a legtanulékonyabbak. Fiatal korban lehet gyermekünket leghatékonyabban fejleszteni különböző készségfejlesztő technikákkal vizuálisan, audiovizuálisan, manuálisan, intellektuálisan... s ez nem mással történhet, mint játékkal. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk érdeklődve figyelje és élvezze a tanulást, hogy kitűnjön azokban a játékokban, és feladatokban, amelyek neki örömet okoznak, nem kell mást tennünk, csak elfelejteni a régi poroszos gyermeknevelési normákat, melyeknek alapja a testi és lelki szabályozás, valamint az elvárások okozta megfelelési kényszer voltak, és együtt játszani, örülni, fejlődni, tanulni saját gyermekünkkel.

Mint akár a munkahelyen is. Nem szebb és jobb úgy a munkát megkezdeni és kellemesen eltölteni munkaidőnket, hogy sikerélményekben van részünk? Lelki szabályozás, elvárások állandó sulykolása helyett tegyünk róla, hogy munkavállalóink partnereink legyenek a munkában, és csapatként együtt örüljenek és fejlődjenek. Motivációs eszközökön és technikákon kívül alkalmazhatunk olyan részrendszereket, amelyek a munkavállalóink hibázási lehetőségét csökkentik. Ahogy a gyermekek például megtanulták, hogy a kocka csak a négyzet formájú lyukon megy át a bödön belsejébe.

Általában mindig találtunk valami érdekeset, figyelemfelkeltő és elménket lekötő foglalkozást, játékot. Mára már a feledés homályába veszett. Érdemes lenne újra végiggondolni, hogy nem jó egy 1-2 éves korban lévő gyerkőcnek szánt játék.

„Készségfejlesztés” felnőtteknek

A japán Poka-Yoke kifejezés egy több elemből álló rendszert takar. A lényege a hibák korai felismerése, hogy azok megszüntethetők legyenek. Kezdetben Baka Yoke néven vált ismertté, ami annyit jelentett, hogy „bolondbiztos”. A dolgozók azonban ezt sértőnek találták, így született a Poka-Yoke elnevezés. Célja azoknak a hibáknak a megszüntetése, felismerése és megelőzése, melyek könnyen figyelmen kívül maradnak. Azon a megfigyelésen alapszik, hogy az emberi figyelmetlenség nem szüntethető meg teljesen, tehát vagy lehetetlenné kell tenni, hogy az ember hibázzon, vagy legyen hamar felismerhető a hiba bekövetkezése.

A Poka-Yoke rendszer egyik fő alapeleme:

Ne hagyd az embert hibázni!

A Poka-Yoke rendszerének egyik eleme az, hogy olyan megoldásokat alkalmazzunk, amelyek megnehezítik vagy teljesen lehetetlenné teszik az ember számára a helytelen döntéseket.

Példa: Egy csatlakozót rossz helyre dugtak be. Ennek következtében szét kellett szedniük a kész gépet, és csak utána jöttek rá a hiba valódi okára. A hibás szerelés 178 perc állásidőt okozott!

Néhány példa az életből:

· A 3,5”-os floppyt vagy a pendrive-ot csak egyféleképpen lehet a számítógépbe bedugni.

· A bankautomaták csak akkor adják ki a bankkártyát, ha a pénzt már elvették.

· A legtöbb számítógépes kábel csatlakozója csak egyféleképpen csatlakoztatható.

· Mielőtt a gyártás egyik szakasza továbbadná a terméket a másiknak, ellenőriznie kell. A méret ellenőrzése nem szemmel vagy mérőszalaggal történik, hanem egy formába kell behelyezni a terméket. Ha belemegy, akkor megfelelő.

· A biztonságos termelés elérésének érdekében is alkalmazzák a Poka-Yoke technikákat. Pl. mágneskapcsolók érzékelik, hogy zárva van-e a gépen az összes ajtó. Nyitott ajtóval nem indul a gép.

Színkódok használata: pl. egy gyárban ötféle olajat használnak a gépekhez. Ekkor az olajoskannákat ellátják egy színkóddal vagy egy jellel, és a megfelelő jelölést alkalmazzák a gépek olajbetöltő nyílása mellett is (pl. Shell – sárga, BP – zöld, MOL – piros, Aral – kék).

Beépített Poka-Yoke

Egyre inkább elterjedt gyakorlat, hogy a hibabiztos eljárásokat már a termék/berendezés tervezése során beillesztik a koncepcióba. Ennek alkalmazási területeit például olyan berendezések esetében figyelhetjük meg, ahol igen gyakoriak az átállások. A berendezést különféle egyértelmű jelölésekkel látjuk el, ami segít az átállást végző dolgozónak a helyes paraméterek megtalálásában. Továbbá sokfajta alkatrész beépítését végző összeszerelő üzem esetében, ahol előfordulnak olyan esetek, amikor egy alkatrész több helyre is beépíthető, holott csak egy helyen lenne rá szükség.

A jól működő Poka-Yoke fő ismérvei

· Az alacsony költség mellett a Poka-Yoke mechanizmusok egyszerűek és gyorsak.

· Javul a termelési folyamatok megbízhatósága és a végtermék.

· A hibás tevékenységeket a Poka-Yoke mechanizmusok lehetetlenné teszik vagy megnehezítik.

· Nem kerülhet hibás termék a gyártás következő szakaszába.

· A Poka-Yoke mechanizmusok ne jelentsenek (jelentős) többletfeladatot.

· Segíti a dolgozókat a minőségi termékek előállításában.

· Nem a dolgozók, hanem a minőség ellenőrzésére szolgál, helyettesíti a végső ellenőrzést.

Akár egy sütifaló bödön esetében, ahol a gyermek megtanulja, hogy egyféle forma csak egyféle nyíláson kerülhet a bödön belsejébe. 

A gyerekek hihetetlenül tanulékonyak – mondjuk, és beletörődünk abba, hogy mi, felnőttek már nem annyira, és ez a korral jár. Biztos Ön ebben? Biztos abban, hogy ennek a hatalmas különbségnek csak a kor az oka? Nem lehet, hogy a gyerekek ezerszer motiváltabbak, mert nekik a tanulás nem is tanulás, hanem JÁTÉK? Képezze játszva munkatársait és meg fog döbbenni – nem csak a gyerekkori mosoly, de a gyors és hatékony tanulás képessége is előjön. Játszva képezzük munkatársait: nem a játék, hanem a hatékonyság kedvéért!

 

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.

 Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2020. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium