... énekelem boldogan, mikor végre valahára sikerült a rég elveszettnek hitt dossziémat a munkahelyen megtalálni.

Gondoljunk bele, hogy mennyire egyszerűbb volna, ha úgy keresnénk valamit, ha már eleve tudnánk, hogy hova is tettük el. De mi van akkor, amikor nagyon meg akarjuk találni és bizony sehonnan nem akar előkerülni.

Égen, földön keressük, felforgatjuk az egész házat, de semmi eredmény. Ilyesmi nem csak háztartásokban, hanem a cégeknél is többször előfordulhat, mint ahogy nálunk is megesett, hogy az egyik sikerjátékunk eszközeit nem leltük sehol. Kerestük a raktárban - ahol elméletileg lennie kellett volna -, utánanéztünk az irodákban eredménytelenül. Közel félnapi munkát követően egy úton lévő tanácsadó kollégánk jelzett, hogy érdekes csomagokat rejt autójának csomagtartója. A végén kibújt a szög a zsákból, hiszen aki legutóbb bevetette a játékot egy ügyfélnél, nem gondoskodott arról, hogy a kiindulási helyére visszakerüljön (a cég raktárába), arra gondolt, akinek majd kell az visszaviszi vagy továbbviszi.

Azóta sok víz lefolyt a Tiszán, időközben még fagyott is. Elgondolkoztunk. Tudjuk és tapasztalhatjuk is életünkben és munkánk során, hogy „Rend a lelke mindennek”. Persze néhány Olvasóinkban biztosan megfogalmazódott, hogy a „Zseni átlátja a káosz!”. Persze legbelül ők is tudják, hogy egy rendszerezett munkahely, ahol mindennek megvan a maga helye sokkal átláthatóbb, hatékonyabb, mint a kupac papírhalom, amely mellett néha dolgoznak.

Hogy sikerrel járjon tervem, be kellett vetnem az egyik titkos fegyveremet, méghozzá az 5S játékaimat. Kevés idő, remek eredmények. Tapasztalt tanácsadók már az elején tudták, hogy mire megy ki a játék, de csak nem hagytam magamat és végigjátszattam velük az 5S Szókeresőt..

A játék során 10 egyszerű szót kellett megtalálni és kihúzogatni adott idő (10 másodperc) alatt. A játék 5 körös – az 5S lépéseinek megfelelően. Szelektálunk (1S – Sort, Seiri), átszervezünk (2S – Straighten, Seiton), nagytakarítást (3S – Shine, Seisou) végzünk és ez után egységesítünk (4S – Standardise, Seiketsu) a betűhalmazban.

Az 5S első 4S lépésén keresztül bemutatjuk, hogy hogyan tehetnénk kellemesebbé, átláthatóbba és működőképesebbé munkahelyünket. Sok gyártó vállalat célja, hogy minden szerszámot (vagy fájlt, akár egy kolléga gépén), ami szükséges a folyamathoz kevesebb, mint 1 percen belül érjenek el és férjenek hozzá munkavállalók . Akármennyire is hihetetlennek tűnik, az 5S alapú rend megvalósítása a legtöbbször az emberek hitetlenségén buki k meg. Akik a játékot végigjátsszák, nem lesznek többé hitetlen Tamások.

Még mindig vannak Önöknél szkeptikusok, akik a „zseni káoszelméletét” követik (vagy csak túlzottan kényelmesek?) és megpróbálnak bennünket, 5S specialistákat meggyőzni, hogy az általuk használt rendszer(telenség) jobb, mint a több alkalommal nyertes 5S módszer? Ne hagyják magukat! Ha egyedül nem bírják egy segítő társ mindig szívesen rendelkezésükre áll! Segítünk a Pálfordulásban! Győzze meg játszva, szórakozva kollégáit! Segítségünkkel egy életre beléjük nevelheti az 5S elfogadását! 

Kérdése, igénye esetén, kérem, keresse Péczely Csaba Lean játékokért felelős tanácsadónkat a +3620/964-4648-os telefonszámon, vagy az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen. Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium