Ma már hazánkban is számos, eddig főként termelő vállalat alkalmazza a Lean filozófiáját és eszközrendszerét folyamatainak fejlesztésére. A Lean azonban nem csupán a termelő vállalatok kiváltsága, a szolgáltató szektorban is ugyanúgy megvan a létjogosultsága a hatékonyság növelésében (sőt!), mint az autógyártóknál.

Ahogy a termelés, úgy a szolgáltatás esetében is számos veszteséget érzékelhetünk természetesnek, hiszen az összetett folyamat ok-okozati összefüggéseit teljes egészében átlátni nem kis kihívás.

Problémák

Elérhető eredmények

Sok folyamatban lévő ügy, régóta húzódó megoldatlan feladat

Átfutási idők csökkenése (10…60 %)

Többszörös ellenőrzések

Korrektív tevékenységek csökkenése (10…30 %)

Papírhegyek, adminisztrációs túlterheltség

Jobb területkihasználtság következtében felszabaduló iroda terület, illetve elektronikus tárhely (10…50 %)

Vásárlói (legyen akár külső, vagy folyamaton belüli vevő) elégedetlenség, reklamációk

A vevőkiszolgálás javulása (20...40 %)

 

Ha Önnek ismerősek a fenti problémák, és szeretne a bemutatottakhoz hasonló eredményeket elérni, kérem, olvasson tovább!

A Lean alapelvei – még ha első hallásra hihetetlennek tűnik is – a fent felsorolt problémák esetén is sikerrel alkalmazhatók, természetesen a bevethető eszközrendszer megfelelő testreszabásával. Hogyan, miként lehetséges ez?

Legelőször is, érdemes belátni, hogy a Lean természetéből fakadóan sem lehet pusztán ipari jelenség, mivel a Lean alapvetően gondolkodásmódot közvetít: dolgozzunk veszteségmentesen, teremtsünk értéket a vevő számára, maximálisan használjuk a rendelkezésre álló erőforrásokat, gondolkozzunk hosszú távon! De mik is azok a tényezők, amelyekben a szolgáltató, adminisztratív folyamatok a termelésben megszokottól eltérnek, másfajta figyelmet igényelnek?

Az első alapvető különbség magában a fő termelőeszközben fedezhető fel. Ez szolgáltató és adminisztratív folyamatok esetén maga az ember. Az emberek munkáját azonban nem lehet olyan egyszerű programozással egységesíteni, mint a gépekét, mivel személyiségük, munkastílusuk, és éppen aktuális motiváltságuk igen eltérő lehet.

Ezzel el is érkeztünk minden fejlesztési projekt kulcstényezőjéhez, a motivációhoz. Változtatásokat sikeresen végrehajtani, csak a fejlesztések iránt elkötelezett kollégákkal együtt dolgozva lehet.

 

Hírlevél sorozatunk ezért a fejlesztések megvalósításának 3 motivációs lépésén keresztül mutatja be a szolgáltató, adminisztratív folyamatok Lean elvű fejlesztését:

1.      Felengedés (unfreezing): A Lean projekt kezdeti szakaszában meg kell teremtenünk kollégáinkban a változtatás iránti igényt.

2.      Mozgatás (moving): Következő lépésként a feltárt problémákra alkalmazható Lean eszközöket a helyi sajátosságokhoz illesztve, a kollégákkal közösen kell alkalmaznunk.

3.      Megszilárdítás (freezing): Végül célunk az elért eredmények – legyenek azok mérhetőek vagy szemléletmódbeli változások – fenntartása és további fejlődési lehetőségek keresése.

 

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.

 Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium