A Lean gondolkodás nagy problémái (ha az alapelveket sutba vágjuk)

Bevezető a Baj van a Leannel! című sorozathoz


„Válámi ván, de nem áz igazi!” – bizonyára sokaknak ismerősen hat az életében legendává vált színész Arkagyij Iszaakovics Rajkin szállóigévé vált mondása.

Valami hasonlót fogalmazhatunk meg akkor, amikor a hazai és a nemzetközi Lean helyzetét vizsgáljuk, de arra is hamar rájövünk, hogy itthon még egészen jó a helyzet számos nyugati vagy éppen keleti államban tapasztalhatóhoz képest.

Szóval valami van, de nem az igazi! Mint néhány évtizede, amikor egy nagyvállalat düledező, mocskos falú portájánál láttam a büszke kiírást, miszerint a cégnél a TQM működik – és bizony volt olyan minősítő cég is, amely erről pecsétes oklevelet adott. Belépve a gyárba és szétnézve ott, már azon is elgondolkoztam, hogy a Vörös-féle gépelemek könyvből a kötőelemek közül miért hiányzik a rozsda. Nem sok olyan szeglete volt az országnak, ahol gyárainkban ne hirdették volna büszkén a TQM diadalát, és a valóság ettől ne állt volna igen messze.

Ma már egyre ritkábban látni olyan céget, ahol a Lean legalább „papíron” ne lenne jelen. Lean managerek, Continuous Improvementerek (folyamatos fejlesztésért szakemberek), Muda hánterek (veszteség vadászok) sokasága mindenütt. Amikor az ember beszélget velük, kiderül, hogy többnyire jó szakemberek, de valahogy a rendszer vagy valami más akadályozza, gyakran lehetetlenné teszi hatékony munkájukat. Irigylem őket a sok szép feladat miatt, és sajnálatot érzek az előttük tornyosuló akadályok láttán.

Ha csak egy-egy helyen látnám a problémákat, ha nem olvasnám nemzetközi fórumokon, hogy ugyanezek Malaysiától Nemesmedvesig –  bocsánat, Alaszkáig – mindenütt jelen vannak, akkor azt hinném, hogy X vagy Y képességeivel talán némi probléma van. De nem! Itt sokkal többről van szó! Homokszemek kerültek a rendszer fogaskerekei közé.

Sorozatunkban nem vállalkozhatunk arra, hogy valamennyi homokszemcsét azonosítsuk és (legalább elvben) kipiszkáljuk, de néhányat közülük megpróbálunk levadászni. Sorozatunkban erre a feladatra teszünk kísérletet, és őszintén reméljük, hogy a tisztelt Olvasó napi munkáját legalább kis részben megkönnyítjük.

Mivel sem mi nem vagyunk mindentudóak, sem a Lean fejlődése nem tekinthető befejezettnek, ezért nagy örömünkre szolgálna, ha meglátásaikkal, véleményükkel gazdagítanák a sorozatot.

 

Legyünk Leanek!

dr. Péczely György
a Lean3 könyv társszerzője

Szeged, 2013. január 24.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium