Kezdjük el az előző hírlevelünkben felvázolt Lean elvű folyamatfejlesztési modell megismerését. Induljunk el a Stabilitás – Folyam – Standardizált munka – Pull – Kiegyensúlyozott termeléshez vezető útján és lépjünk rá az első, Stabilitási lépcsőfokra.

 

kavics

Stabilitás – Miért? – Kell egy biztos alap, amire építhetünk!

A veszteségeknek létezik egy egymást generáló összefüggésrendszere, a muda-mura-muri, azaz a veszteség – változékonyság – túlterheltség. E hármasából a változékonyság az, amely a másik kettő kialakulásának önmagában is oka lehet, ezért érdemes vele elsőként foglalkozni.

Ráadásul a stabilitás szükséges a szisztematikus és folyamatos fejlődéshez. Amíg nincs stabil folyamat, nem tudhatjuk mit és hogyan fejlesszünk, mihez mérjük magunkat.

Egy alkalommal egy Lean elvű gyártócella kialakításához kapcsolódva az aktuális összeszerelési folyamatok felmérésén dolgoztunk. Azaz csak dolgoztunk volna, ha a kolléga az ott töltött néhány óra leforgása alatt akár csak kétszer is ugyanazt a műveletsort hajtotta volna végre. Változott a lépések sorrendje, módja, sőt olykor a termék különböző egységein még utómunkát is kellett végeznie. Hogyan lehet egy ilyen műveletsort mérni, az alapján tervezni és arra építeni?

Egy egyfolytában változó folyamat gyenge pontjainak, szűk keresztmetszeteinek felfedése szinte lehetetlen feladat. A stabil működés láthatóvá teszi a veszteségeket, így lesz a folyamatos fejlődés alapja. Ahhoz, hogy a Lean bevezetés eredményes legyen, előbb a folyamat (emberi, gépi) változékonyságát kell kezelni, csak utána jöhet a JIT elvek szerinti működés, azaz a bemeneti (anyag, energia, információ) változékonyság mérséklése. Az első lépésről azonban sokan hibásan megfeledkeznek!

Hogyan teremtsünk stabil folyamatokat?

1. Hozzunk létre stabil tudásbázist:

Határozzuk meg értékteremtő folyamataink elemeit letisztult és érthető szabványok formájában, majd oktassuk, hogy mindenki a legjobb gyakorlatot kövesse.

Mit tegyünk? – az alkalmazott Lean eszközrendszer:

Szabványosított munkavégzés a folyamat változékonyság emberi oldalának csökkentésére

2. Hozzunk létre stabil eszközparkot:

Vezessünk be egy olyan termelékenység központú karbantartási megközelítést, amely állandó minőséget; stabil futási sebességet; és váratlan eseményektől mentes, folyamatos működést eredményez.

Mit tegyünk? – az alkalmazott Lean eszközrendszer:

TPM alaprendszerek kiépítése a folyamat változékonyság gépi oldalának csökkentésére

3. Határozzuk meg a szűk keresztmetszeteket a folyamat vezérléséhez

A stabil működés érdekében azt szeretnénk, hogy minden géphez egyforma ritmusban érkezzen a termék és a munkafolyamatok is azonos ütem szerint menjenek végbe. Ezt az ütemet a vevő hívószavát megtestesítő szűk keresztmetszet diktálja.

Mit tegyünk? – az alkalmazott Lean eszközrendszer:

 1. Vevői igény megismerése
  • Termékcsoportok meghatározása: termék – technológia vagy terméklefutás mátrix
  • Ütemidő – cél ütemidő számítás
 1. Az értékteremtés jelenlegi állapotának felmérése
  • VSM - Értékteremtő / nem értékteremtő tevékenységek elkülönítése
  • Ciklusidő felmérések, spagetti diagramok
 1. A vevői igény alapján a szűk keresztmetszet azonosítása

A hírlevél sorozatunk következő részeiben bemutatjuk a Stabilitás eléréséhez alkalmazható Lean eszközöket és azok összefüggéseit.

 

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium