lean faA Lean elvű folyamatfejlesztési modell első két lépésének bemutatása során számos elvet, módszert és eszközt említettünk, melyek mind-mind a Lean gondolatköréhez tartoznak. Abban is biztos vagyok, hogy legyen szó akár a stabilitás növeléséről vagy a folyamatos áramlás felé történő elmozdulásról, számtalan egyéb módszert és eszközt tudna felsorolni az Olvasó. Szinte végtelennek tűnik az a tudásmennyiség és szakirodalom, amely a Lean elv és eszközrendszerét különböző megközelítésekben tárgyalja, így igen könnyen összezavarodhat, aki arra a kérdésre keresi a választ, hogy „mi is az a Lean”?

Engedje meg az Olvasó, hogy a 13 hírlevéllel ezelőtt elindított folyamatfejlesztési modell bemutatásának első két lépését, Niklas Modig és Pär Åhlström This is Lean című könyvében leírt megközelítés alapján összegezzem. A svéd szerzőpáros szerint a Lean fogalma több, egymásra épülő szinten értelmezhető, melyek közül a legfelső szintet azok az értékek alkotják, amiért a Lean törekvéseinket folytatjuk, azaz a vevőkiszolgálás és a folyamathatékonyság fejlesztése. A következő szinten elhelyezkedő elvek, a Just In Time (folyamatos áramlás) és Jidoka (átláthatóság és informáltság) határozzák meg mindazt, amit célok elérése érdekében nap, mint megtehet, illetve nem tehet egy Lean elvek szerint működő vállalat. Ezt a két alapelvet kibontva juthatunk az 5 lépéses folyamatfejlesztési modell egyes lépcsőfokaihoz, a stabilitáshoz, folyamhoz, változékonyság csökkentéséhez, húzó elvhez és végül a kiegyensúlyozott folyamatokhoz mely lépcsőfok elérésekor valósul meg a teljes szervezeten átívelő Just In Time és Jidoka.

stabilitás, folyam stabilitás folyam TPM Standard munka VSM Kaizen Projekt Gyártócella Ötletlap, láda, fal A3, 5?, 5W2H

2. ábra: A Lean elv és eszközrendszere, (korábbi hírleveleinkért kattintson az ábra egyes elemeire)

Az alapelvek gyakorlati megvalósításához szükségesek azok a módszerek és a hozzájuk tartozó tárgyiasult eszközök, amelyek bemutatására és a köztük jelen lévő összefüggések szemléltetésére hírlevél sorozatunk vállalkozik. A 2. ábra mutatja be az eddig tárgyalt két lépéshez tartozó módszerek és eszközök sokaságát és a köztük lévő kapcsolatot. A stabilitás és folyam lépésekkel tesszük le a lean fejlődés és gondolkodásmód alapjait, így a következő lépcsőfok tárgyalásának elindítása előtt mindenképpen érdemes visszatérni és átismételni az eddigieket, ezt az ábra egyes elemeire kattintva teheti meg az olvasó.

 

 

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.

tn pas cher nike tn pas cher golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi air jordan pas cher air jordan pas cher jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher hogan outlet online hogan outlet hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet

2016. Lean3 - A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium