Hírlevélsorozatunk legutóbbi részeiben az utolsó öt szín olyan témákkal foglalkozott, mint a testbeszéd illetve a verbalitás szerepe, valamint az a prezentációtípus, amely természetesnek és oldottnak tűnik, noha előzetesen tudatosan felépített forgatókönyv alapján adják elő.

14. szín: A színpad mestek

Legalább annyira fontos, hogy miképpen mondunk el valamit, mint az, hogy mit mondunk – ha nem fontosabb. A testbeszéd és a szóhasználat szakemberek szerint mintegy 60-90%-ban befolyásolja a benyomást, amit hagyunk a közönségben! A fellépésünknek, a stílusunknak óriási hatása van tehát, szinte kizárólagos.

Legyen megjelenésünk tiszteletet parancsoló. Hangunk, testbeszédünk, gesztusaink sugározzanak magabiztosságot, energiát. Szenvedélyes lelkesedésünk másokra is átragad. Amennyiben minden mondatban hangsúlyozzuk a kulcsfontosságú szavakat, kiemeljük és mozdulatainkkal is mintegy aláhúzzuk őket, szinte fél sikert könyvelhetünk el.

Figyeljünk a testbeszédre! Tartsuk fenn a szemkontaktust, testtartásunk legyen nyitott, és gesztikuláljunk kezünkkel, amikor csak szükségesnek érezzük! Ne féljünk használni kezeinket! Kutatások bizonyították, hogy a gesztikuláció komplex gondolkodást tükröz, és a hallgatóság nagyobb bizalmat érez tőle az előadó irányt.

Szóbeli előadásmódot fűszerezzük meg a hangunk változatosságával, hogy felvisszük a hangunkat, halkabban vagy hangosabban, gyorsabban vagy lassabban beszélünk! Hagyjuk leülepedni az elmondottakat, tartsunk rövidke szüneteket! Semmi nem olyan drámai, mint egy jól elhelyezett pillanatnyi szünet.

15. szín: A könnyedség látszata

Minden mozdulat, demó, kép és dia szinkronban van. Nyugodtnak, magabiztosnak és rendkívül könnyednek tűnünk. Ennek a titka, hogy órákon keresztül gyakoroltunk. Több órás gyakorlás kell ahhoz, hogy úgy tűnjünk, mintha spontánul beszélnénk, és hogy el tudjuk varázsolni a közönséget.

Noha vannak született tehetségek, ők sem jutnak semmire a tehetségük adta 10%-os alapra felépítendő 90%-nyi szorgalom nélkül. Csúcsteljesítményt vizsgáló kutatások eredményeképpen megállapították, hogy tízezer óra gyakorlás szükséges, ahhoz, hogy az agy befogadja azokat az ismereteket, amelyek igazi mesterfokhoz szükségesek. Tízezer óra körülbelül annyi, mintha napi három órában vagy heti húsz órában foglalkoznánk valamivel tíz éven keresztül.

Tehát PRÓBA, PRÓBA és még több PRÓBA! Semmit ne tekintsünk adottnak! Nézzük át minden diát, minden demót, minden kulcsüzenetet! Pontosan tudnunk kell, mit, mikor és hogyan akarunk elmondani.

Ezek csak „apróságok” voltak, és mi minden van még a tarsolyomban. Ha én azokat Önöknek egyszer elmesélem! Mindig minden tanulható és fejleszthető, ahogy a prezentációkészítés is. Nem hiszik?

Szeretne kollégáin illetve saját magán segíteni, hogy magabiztosabb előadásokat tudjon/tudjanak tartani illetve előadásokat írni? Igen? Akkor keressen fel és átadom titkaimat. Segítünk kollégái pálfordulásában! Győzze meg játszva, szórakozva kollégáit!

 

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium