Vizuálmenedzsment rendszer működtetése

Vizuálmenedzsment, avagy Termelési táblák és megbeszélések… 


Stressz
1. ábra: Egyre növekvő
feladatrengeteg? Delegálni
kellene, de hogyan?Egyik meetingről ki, másik meetingre be, közben pedig folyamatos telefonálás és tűzoltás? Nincs idő dolgozni?

Az információk és mérőszámok rengetegében néha már alig látjuk a fától az erdőt…

Ismerősen hangzik?

Teremtsünk a fontos információk átadására gyors, objektív, mérőszámokon alapuló megbeszéléseket. Delegáljuk a helyi problémák megoldását átlátható és követhető módon a helyi felelősöknek, hogy a veszteségmentes vállalati működés ne csak egy Lean álom, hanem a valóság legyen.A tábla megbeszélések életre hívása volt előző hírlevelünk témája. Most tekintsük át, hogy hogyan tarthatjuk azt hosszú távon életben. Mit kell tenni annak érdekében, hogy a veszteség visszaszorítás eszközeként, a napi normál munkamenet elengedhetetlen részévé váljon?

  1. Célterület kiválasztása
  2. A kulcsfontosságú mérőszámok meghatározása
  3. A megbeszélések rendjének meghatározása és a rendszer elindítása
  4. Mérőszámok és eredmények folyamatos követése, beavatkozás, továbbfejlesztés

Napi megbeszélések menete

Már a mérőszámok körének meghatározásával és a tábla központi területen történő elhelyezésével az érdeklődés fenntartását céloztuk meg. Azonban a tábla fizikai jelenléte és magas színvonalú szakmai tartalma csupán szükséges, de nem elégséges feltétele a vizuálmenedzsment hosszú távú működésének. Bizonyára van az olvasók között olyan, aki az év elején komoly életmód változtatásokra szánta el magát és bérletet váltott egy mindennel felszerelt korszerű edzőterembe. Biztosítja mindez, hogy ott rendszeresen meg is jelenjünk? Erős önfegyelemre van szükség, hogy az év közben halmozódó feladatok rengetegében is időt szánjunk a mozgásra. Ugyanez igaz a táblamegbeszélésekre is, hiszen ha eredményeket várunk tőle, az energiát is kénytelenek leszünk befektetni.

Az első feltétel tehát, hogy 1 táblamegbeszélés sem maradhat el.

Ahogy az edzést, úgy a megbeszéléseket sem lazsálhatjuk el, különben újévi fogadalmaink semmivé foszlanak és minden eddigi fáradozásunk kárba vész.

A második feltétel a megbeszélések rendjének szigorú betartása.

Ez minden esetben a létszám ellenőrzésével és a korábban meghatározott feladatok követésével indul. (Emlékezzünk csak vissza, melyik a PDCA ciklus leggyengébb láncszeme.) Ezt követi az aktuális mérőszámok felírása, értékelése, elemzése, mind egyedi érték, mind trend szinten; és szükség esetén, újabb feladatok meghatározása.

A harmadik feltétel a mérőszámok körének folyamatos fejlesztése. 

Megbeszélés
2. ábra: Éljük a felhatalmazó
bevonás erejével!

Ha azt vesszük észre, hogy némely mérőszám értéke folyamatosan megfelelően alakul és a megbeszélés már nem hoz felszínre problémákat, akkor a megoldás nem a módszer félredobása, hanem a megújítása. Ezért szükséges a mérőszámok körének folyamatos fejlesztése, azaz riasztási szintjeik és célértékeik proaktív változtatása, szükség esetén a mutatószámok cseréje.

A táblamegbeszélések kialakításával, a tevékenységet jellemző fő mutatószámok folyamatos, naprakész követésén és értékelésén keresztül olyan átlátható, teljesítményértékelő rendszert fejleszthetünk ki, mely a nem csupán az önálló veszteség visszaszorítás fő eszközévé, hanem a felhatalmazó bevonás megtestesítőjévé is válhat.

Használja a láthatóvá tétel és a gyors információáramlás együttes erejét.

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium