A korábbi hírleveleinkben felvázolt Lean elvű folyamatfejlesztési modell első, Stabilitási fázisának részletes megismerésével folytatjuk sorozatunkat.


Emlékeztetőül a Stabilitás megteremtését azért tartjuk a Lean bevezetés alaplépésének, mert a szisztematikus és folyamatos fejlődéshez szükség van egy megbízható kiindulópontra.

Lean elvű folyamatfejlesztés

Képzeljünk el egy olyan utazást, ahol az útburkolat minőségi problémái, az egyes pályaszakaszok lezárása, a változó helyszíneken kialakuló dugók és a gyakorlatlan sofőr vezetéstechnikája miatt észre sem vesszük, hogy az autónk műszaki állapota miatt csak 70 km/órával képes haladni, hiszen a környezeti problémák és a tapasztalatlan sofőr óvatoskodása miatt soha sem volt lehetőségünk ennél jobban felgyorsulni. Ebben a helyzetben értelmetlen is lenne a gépjármű teljesítményének növelésével foglalkozni, hiszen a sofőr jelenlegi tudásának határai miatt úgysem tudnánk azt kihasználni. A kialakult „gyakorlat” és a tény, hogy már akár több tíz éve így utazunk azonban nem ok arra, hogy elfogadjuk, hogy az utazás csak ilyen lassan, nehézkesen lehetséges.

Tekintsük át a következőkben, hogy stabil tudásbázis kiépítésével hogyan fejleszthetjük „sofőrjeinket” és készíthetjük fel őket a kívánt sebességen, megbízhatóan üzemelő eszközpark kezelésére, a zökkenőmentes „utazás” érdekében.

Miért? A stabil tudásbázis kialakításának szükségessége a mindennapok gyakorlatából következik. A termelési folyamatok változékonyságának jó része az emberi munkavégzés változékonyságából fakad, ám ugyanezen emberek fejében létezik az a tudás is, amely a maximális teljesítmény kulcsa. Mindössze annyi a probléma, hogy jellemzően több helyen, szórványinformációk formájában és nem egy minden kolléga által ismert, biztos, elérhető és továbbadható, vagyis megőrizhető tudásként.

Hogyan gyűjtsük össze a tudást? Határozzuk meg értékteremtő folyamataink elemeit és a nap, mint nap bennük dolgozó kollégáink bevonásával mérjük fel azokat, majd állapodjuk meg a jelenlegi legjobb gyakorlatban. Figyeljünk arra, hogy a kialakított szabvány munkafolyamat véleményezéséből senki se maradjon ki, így elkerülhetjük, hogy egy-egy kulcsfontosságú tudáselem elvesszen. Nem utolsó sorban pedig elkötelezetté tehetjük kollégáinkat a közösen meghatározott feladatok pontos végrehajtására.

Mit tegyünk, hogy az összegyűjtött tudás életre keljen és meg is tudjuk őrizni? Tartsuk szem előtt, hogy a mindennapok részévé válhasson! Az összegyűjtött tudáselemeket érdemes a lehető legáttekinthetőbb, az 1. ábrához hasonló módon, a munkavégzés közvetlen közelében megjeleníteni, majd rendszeresen oktatni minden új és régi kollégának. A rendszeres oktatások kulcsszerepet töltenek be mind a dolgozók, mint pedig a szabvány fejlesztésében. Ne feledjük, hogy a szabványt azért hoztuk létre, hogy az attól eltérő munkavégzést észlelhetővé és elemezhetővé tegyük, mely rendszeres megvalósításával maga a folyamat és az elkészült szabvány is folyamatosan fejlődik.

Standard munkaleírás

1. ábra: Egy munkahelyi vizualizációval kiegészített vizuális munkaleírás többet ér ezer szónál

A hírlevél sorozatunk következő részeiben bemutatjuk a Stabilitás eléréséhez alkalmazható további Lean eszközöket és azok összefüggéseit.

 

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.

tn pas cher nike tn pas cher golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi air jordan pas cher air jordan pas cher jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher hogan outlet online hogan outlet hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet

2016. Lean3 - A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium