A korábbi hírleveleinkben felvázolt Lean elvű folyamatfejlesztési modell első, Stabilitási fázisának részletes megismerésével folytatjuk sorozatunkat.


Emlékeztetőül a Stabilitás megteremtését azért tartjuk a Lean bevezetés alaplépésének, mert a szisztematikus és folyamatos fejlődéshez szükség van egy megbízható kiindulópontra.

Lean elvű folyamatfejlesztés

Képzeljünk el egy olyan utazást, ahol az útburkolat minőségi problémái, az egyes pályaszakaszok lezárása, a változó helyszíneken kialakuló dugók és a gyakorlatlan sofőr vezetéstechnikája miatt észre sem vesszük, hogy az autónk műszaki állapota miatt csak 70 km/órával képes haladni, hiszen a környezeti problémák és a tapasztalatlan sofőr óvatoskodása miatt soha sem volt lehetőségünk ennél jobban felgyorsulni. Ebben a helyzetben értelmetlen is lenne a gépjármű teljesítményének növelésével foglalkozni, hiszen a sofőr jelenlegi tudásának határai miatt úgysem tudnánk azt kihasználni. A kialakult „gyakorlat” és a tény, hogy már akár több tíz éve így utazunk azonban nem ok arra, hogy elfogadjuk, hogy az utazás csak ilyen lassan, nehézkesen lehetséges.

Tekintsük át a következőkben, hogy stabil tudásbázis kiépítésével hogyan fejleszthetjük „sofőrjeinket” és készíthetjük fel őket a kívánt sebességen, megbízhatóan üzemelő eszközpark kezelésére, a zökkenőmentes „utazás” érdekében.

Miért? A stabil tudásbázis kialakításának szükségessége a mindennapok gyakorlatából következik. A termelési folyamatok változékonyságának jó része az emberi munkavégzés változékonyságából fakad, ám ugyanezen emberek fejében létezik az a tudás is, amely a maximális teljesítmény kulcsa. Mindössze annyi a probléma, hogy jellemzően több helyen, szórványinformációk formájában és nem egy minden kolléga által ismert, biztos, elérhető és továbbadható, vagyis megőrizhető tudásként.

Hogyan gyűjtsük össze a tudást? Határozzuk meg értékteremtő folyamataink elemeit és a nap, mint nap bennük dolgozó kollégáink bevonásával mérjük fel azokat, majd állapodjuk meg a jelenlegi legjobb gyakorlatban. Figyeljünk arra, hogy a kialakított szabvány munkafolyamat véleményezéséből senki se maradjon ki, így elkerülhetjük, hogy egy-egy kulcsfontosságú tudáselem elvesszen. Nem utolsó sorban pedig elkötelezetté tehetjük kollégáinkat a közösen meghatározott feladatok pontos végrehajtására.

Mit tegyünk, hogy az összegyűjtött tudás életre keljen és meg is tudjuk őrizni? Tartsuk szem előtt, hogy a mindennapok részévé válhasson! Az összegyűjtött tudáselemeket érdemes a lehető legáttekinthetőbb, az 1. ábrához hasonló módon, a munkavégzés közvetlen közelében megjeleníteni, majd rendszeresen oktatni minden új és régi kollégának. A rendszeres oktatások kulcsszerepet töltenek be mind a dolgozók, mint pedig a szabvány fejlesztésében. Ne feledjük, hogy a szabványt azért hoztuk létre, hogy az attól eltérő munkavégzést észlelhetővé és elemezhetővé tegyük, mely rendszeres megvalósításával maga a folyamat és az elkészült szabvány is folyamatosan fejlődik.

Standard munkaleírás

1. ábra: Egy munkahelyi vizualizációval kiegészített vizuális munkaleírás többet ér ezer szónál

A hírlevél sorozatunk következő részeiben bemutatjuk a Stabilitás eléréséhez alkalmazható további Lean eszközöket és azok összefüggéseit.

 

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium