Fejlődjünk folyamatosan, kis lépésekben

Itt az idő, hogy elinduljon az előző hírlevelekben tárgyalt Lean módszerek segítségével feltárt veszteségek elhárítása! Figyeljünk azonban oda, hogy a folyamatos anyagáramlás felé vezető utat, ne „nyúl módjára”, nagy ugrásokkal, hanem inkább „teknős stílusban”, apró folyamatos fejlesztésekkel kezdjük.

Hogy miért is érdemes megfogadni ezt a tanácsot?

Teknős és nyúl1. ábra: Ki fog hamarabb célba érni? A folyamatos, kitartó munka mindig eredményre vezet.

Azon túl, hogy a hirtelen nagy változások általában igen költségesek, a legtöbbször még kudarcba is fulladnak, mivel a változások viharában dolgozók nem képesek azokat befogadni. Biztosan mindenki hallott már olyan gyárról, ahol a Lean kifejezés szinte szitokszónak számít. Ez sokszor nem is meglepő, ha végighallgatjuk a korábbi Lean próbálkozásokkal kapcsolatos panaszokat. Az elmesélt történetekből azonban az is kiderül, hogy soha sem az elvekkel, sokkal inkább a megvalósítással volt a probléma. Nyilvánvalóan nem lesz boldog a Lean kifejezés hallatán az a műszakvezető, akire korábban mindenféle átmenet nélkül azonnal az egy darabos áramlást kényszerítették rá, a nyakába zúdítva az összes előbújó problémát, veszteséget. Műszakvezetőként megfelelni az elvárásoknak, mindeközben kommunikálni a célokat, módszereket csak félig-meddig ismerő dolgozókkal és kezelni a veszteségeket többszörösen terhelő feladat. Nem is csoda, hogy a részletes oktatásokat, tájékoztatásokat elnagyoló és az elveket vaskalaposan a gyakorlatra húzó Lean bevezetések nem működnek.

Az előbb leírtak helyett, tekintsük át, hogyan lehet a Lean módszerit úgy a gyakorlatban alkalmazni, hogy eredményre vezessenek. A kaizenek 3 szintje egy a folyamatos, apró, befogadható fejlesztésekre épülő megközelítést ad számunkra.

Kaizen kis lépésekben2. ábra: Legyen az apró fejlesztés a napi rutin része

Ne feledjük soha, hogy a Lean bevezetésével egy szemléletváltást indítunk el. Ebből következik, hogy ha a szervezet elkezd kicsit másképp, a veszteségekre fókuszálva gondolkozni, akkor a vállalat minden szintjéről, eltérő volumenű fejlesztési javaslatokkal kezdik majd bombázni a kollégák a Leannel foglalkozókat. Ez így is van jól, a sok oktatással, tájékoztatással éppen ez volt a célunk, hogy a lehető legtöbb kollégát meg tudjuk érinteni. A javaslatok áradatát azonban kezelni kell, és nem lehet egyformán kezelni egy apró gyártósori átalakítást és a teljes értékáramot érintő, nagy átalakításokkal járó változtatást.

Hogy mit érdemes tennünk a következőkben? Megtalálni az adott problémához legjobban illeszkedő Kaizen megközelítést a 3 szint közül:

  1. Kis kaizen: dolgozói ötletek és megvalósításuk rendszere.
  2. Közép kaizen: egy kiválasztott terület néhány hetes intenzív fejlesztése csapatmunkában.
  3. Nagy kaizen: hónapokban mérhető időtartamú szisztematikus veszteségelemzés és visszaszorítás egy rendszeresen találkozó csapat által.

Majd eredményesen alkalmazni, ehhez nyújtanak segítséget következő hírleveleink.

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.

tn pas cher nike tn pas cher golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi air jordan pas cher air jordan pas cher jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher hogan outlet online hogan outlet hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet

2016. Lean3 - A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium