A start-stop folyamattól az egyenletes anyagáramlás felé vezető út

Lean elvű folyamatfejlesztés

Hírlevél sorozatunk előző részeiben a folyamataink alapvető stabilitásának megteremtésével a szisztematikus, lean elvű veszteség visszaszorítás megalapozásán dolgoztunk. A sztenderd folyamatok kialakítására, az azonnal fejlesztési lehetőségek feltárásán túl az abnormális működés láthatóvá tétele miatt volt szükségünk. Következő lépcsőfokunk ezeknek a nem kívánt eseményeknek (váratlan leállásoknak, anyag feltorlódásoknak, kapacitás hiányoknak, kihasználatlan képességeknek stb.) a megszűntetésével foglalkozik és a jelenlegi start-stop folyamatokat a folyamatos anyagáramlás irányába igyekszik elmozdítani.

De miért is lesz jó az, ha folyamatos anyagáramlást tudunk kialakítani?

Mielőtt belevágnánk a konkrét feladatokba, tekintsük át, hogy milyen előnyökkel jár, ha folyamatos anyagáramlást tudunk kialakítani:

  • Túltermelés megszüntetése
  • Selejtgyártás azonnali detektálása
  • Raktárkészletek ideális szintre csökkenése
  • Rendezett, átlátható, FIFO elven működő gemba (gyártóterület).

 

Hogyan, milyen lépéseken keresztül közeledhetünk a start-stop folyamattól az egyenletes anyagáramlás felé?

  1. Szüntessük meg a szűk keresztmetszetet a nem stratégiai erőforráson

Az értékáram jelenlegi képességeinek feltérképezése során feltárhattunk olyan torlódási pontokat, amelyeket nem az előállított termék fő tulajdonságait meghatározó folyamatelemek okoznak. Például, ha a termékünket három részegységből szereljük össze és az összeszerelést, a termék fő funkcióit előállító folyamatunk azért nem tud a vevői igényeknek megfelelően üzemelni, mert a három részegység közül valamelyik hiányzik. Vagy egy teszt eredményére kell várnunk, hogy a folyamatos gyártást elindíthassuk. Látható, hogy ezekben az esetekben nem a fő értékteremtő folyamattal, a stratégiai erőforrással, hanem az azt kiszolgáló egyik részfolyamattal van a probléma. A stratégiai erőforrás működtetéséhez tehát először, az annak beszállító erőforrások, legyenek azok anyagot vagy információt szállító erőforrások zavartalan működését kell biztosítanunk.

  1. Folyamatos anyagáramlás létrehozása

Ahhoz, hogy minden a vevői ütemtől eltérő működést pontosan megvizsgáljunk, megértsünk és kiigazítsunk fejlesztő projektek sorozatára lesz szükségünk. Fontos belátnunk, hogy a folyamatos anyagáramlás létrehozása nem egy nagy projekt eredményeként jön majd létre, hanem több, kisebb, folyamatosan végzett, egymásra épülő munka eredményeként. A folyamatos anyagáramlás eléréséhez tehát, a munka folyamatosságát is fenn kell tartanunk.

Mit kell tennünk a következőkben?

Már látjuk, hogy hol a probléma, (ebben segített a sztenderd folyamatok kialakítása és az értékáram feltérképezése) indulhat a munka! A következőkben megismerkedünk a berendezésekhez, folyamatokhoz és emberi munkavégzéshez kötődő veszteségek elhárítását segítő, mérőszám alapú fejlesztési projektek módszertanával, a közép és nagy kaizenekkel.

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium