A mindennapi munka során a folyamatos anyagáramlást számtalan tényező gátolhatja, lassíthatja. Csupán néhány esetet említve, visszatérő géphibákkal találkozhatunk, hiányozhat egy segédanyag, sőt a használt eszközök is „elvándorolhatnak” a „helyükről”. A fokozatosság elvét követve a kaizen megközelítések közül először azokat a módszereket tárgyaljuk, amelyek kollégáink egyszerűen, gyorsan megvalósítható ötleteire alapoznak.

Miért érdemes a dolgozói ötletekkel, kis kaizenekkel foglalkoznunk? Legelőször is hatalmas motivációs erővel bír, amikor közvetlen kollégáink régóta megoldatlan, aprónak tűnő problémáit szervezett keretek között kezdjük el kezelni. Nem utolsó sorban a kisebb-nagyobb fejlesztések, mint például a munkaterületi vizualitásának vagy rendezettségének fejlesztése az üzem hatékonyságához is lényegesen hozzájárul. Minél kevesebb időt kell keresgéléssel, anyagmozgatással, átcsoportosítással tölteni, annál több idő jut az értékteremtésre és mindebben egy új tároló vagy egy, az 5S elveinek megfelelően kialakított munkaállomás is sokat segít.

Hogyan érdemes a dolgozói ötleteket gyűjteni és kezelni? Néhány alapvető szabályt mindenképpen érdemes betartanunk:

  • A dolgozó könnyen (egyszerűen) jelezhesse ötleteit
  • Ne vesszen el egyetlen javaslat sem
  • A javaslatokat a megoldásukig kövessük nyomon (utólagos elemzés lehetőségét megteremteni)
  • Egyértelmű, átlátható rendszert alkossunk, aminek mindenki érti a működését és a rendszerben betöltött szerepét
  • A dolgozót tiszteljük meg a visszajelzéssel.


Az ötletek gyűjtése és feldolgozása tehát átlátható módon, szervezett keretek között kell, hogy történjen. Tekintsük át először a legjellemzőbb ötletgyűjtési megoldásokat:

kis kaizen t-kártyas tábla
ötletláda

1. ábra: Ötlet falak, táblák, Ötlet ládák, Személyes ötletgyűjtés: kaizen napok, hetek

  • Ötlet táblák, falak: látványos megoldások, melyeken a javaslatok státusza követhető. Azonnali képet mutat az ötletrendszer működéséről.
  • Ötlet ládák: használatuk esetében a vizualitásra külön figyelmet kell fordítani, időről időre a javaslatok megvalósulásának arányát, egy-egy új megvalósult ötletet érdemes bemutatni.
  • Ötlet napok, hetek: a legszemélyesebb ötletgyűjtési megoldás, azonban mivel egyszerre csak egy területre koncentrál érdemes területenkénti körforgásos rendszerben alkalmazni. Előnye, hogy rugalmasan kezelhető a rendszerbe kerülő ötletek száma, hátránya, hogy rendkívül marketing igényes, az érdeklődés fenntartása. Az ötletládához hasonlóan folyamatos információszolgáltatásra van szükség a megvalósult ötletekről.


Az ötletek kezelésével kapcsolatban alapszabály, hogy annak folyamata és az ötletek elbírálásának szempontjai is legyenek egyértelműek. A rangsorolás jellemzően a megvalósíthatóság erőforrásigénye és az ötlet várható hozadéka szerint történik. Érdemes továbbá figyelembe venni, hogy hány területet érint a javaslat. Ha területileg egy munkaállomás határain belül jelent változást, akkor az ötletgazdával együtt a felhatalmazó bevonás (empowerment) elvei szerint közösen valósítsuk meg a javaslatot. Ha azonban több munkaállomást, egy teljes üzemrészt vagy társterületeket is érint a javaslat, akkor már a magasabb szintű közép vagy nagy kaizen megközelítést érdemes alkalmaznunk, amelyeket a következő hírleveleinkben mutatunk be.

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium