A korábbi hírleveleinkben felvázolt Lean elvű folyamatfejlesztési modell első, Stabilitási fázisának részletes megismerésével folytatjuk sorozatunkat.

Lean TPM nélkül
1. ábra A Lean TPM nélkül olyan, mint egy Trabant motoros Ferrari

A Lean bevezetésének kezdetén van azonban egy pont, ahol a stabilitás nem előny, sőt, kifejezetten káros. Ez pedig az „Amióta itt vagyok így csináljuk” vagy „Ezt azért nem lehet, mert …”, a legrosszabb esetben pedig a „Mi mindent tökéletesen csinálunk, csupán a külső hatások áldozatai vagyunk” gondolkodásmód. Ezeknek a beidegződéseknek a megváltoztatása lesz minden további fejlődés alapja. A szemléletváltozás elindítása érdekében először, az elvárások tisztázásán és kollégáink képzésén keresztül, az emberi munka változékonyságának csökkentésével foglalkozunk. Olyan „évszázados” hiedelmeket dönthetünk le vele, mint az „ezt a gépet csak érzésre lehet beállítani”. Stabil tudásbázist alakítunk ki, mely tartalmazza a legjobbak tapasztalatait és figylembevéve mindenki véleményét összegzi a jelenlegi tudásunk szerinti az optimális munkavégzést.

Valószínűleg hamar (lehet, hogy már az első képzések során) meg fogják jegyezni kollégáink, hogy „hiába dolgozunk mi sztenderd módon, ha a gép nem ezt teszi” (ismét: „mi mindent tökéletesen csinálunk…”). Ha ténylegesen fennállnak ismétlődő gépproblémák, sajnos nem vitathatjuk kijelentésüket, szerencsére azért van megoldás. A dolgozóknak látniuk kell, hogy a berendezéspark stabil állapotának megteremtéséhez majd annak fenntartásához és fejlesztéséhez szintén az ő segítségükre van szükségünk. Kire pontosan? Nem csak a karbantartókra, hanem a gépkezelőkre, és minden, a berendezésekkel kapcsolatba kerülő kollégáéra. Ideértjük tehát a minőségügyet, a takarító személyzetet, és a gyártástervezést is, akik pl. optimális termelési sorrenddel, a gépek valós teljesítményének és a szükséges karbantartási időknek a figyelembevételével segíthetik a gépállapot fejlesztését. A stabil berendezéspark tehát nem a karbantartás varázspálcájának, hanem mindenki közös munkálkodásának eredménye lesz.

Miért van szükség stabil berendezésparkra? Lehetnek tökéletes, mérnöki pontossággal kialakított folyamataink és azok végrehajtására képes, „multifunkciós” kollégáink, ha a kulcsgépeink időről időre meghibásodnak vagy nem képesek folyamatosan a kívánt minőségben gyártani. A több éves Lean munka ellenére, a gépállapot figyelembevétele nélkül továbbra is a gyártástervtől való elmaradással, kései szállítással, SOS termékekkel kell bajlódnunk. Nem is beszélve a bizonytalan gyártás miatti biztonsági pufferekről, az átfutási idő növekedéséről, rugalmatlanságról és a növekvő készletkezelési költségekről.

Hogyan alakítsuk át, fejlesszük tovább jelenlegi karbantartási gyakorlatunkat? Vezessünk be egy olyan termelékenység központú megközelítést, amely mindenki aktív közreműködésének eredményeként állandó minőséget; stabil futási sebességet; és váratlan eseményektől mentes, folyamatos működést eredményez. Ezek a TPM (Total Productive Maintenance – Termelékenységközpontú karbantartás) céljai.

Mit tegyünk a célok megvalósítása érdekében? A TPM bevezetésének és folyamatos alkalmazásának eredményét számos hazai példa támasztja alá. A sikeres vállalatok mindegyike a következő TPM alaprendszerek kiépítésével indult el a gépi stabilitás felé vezető úton:


Mi sem példázza jobban a Lean eszközök összekapcsolódását, mint az, hogy a változékonyság csökkentését párhuzamosan emberi és gépi oldalról is közelítjük. A cél érdekében pedig a gépi változékonyság csökkentésére kialakított TPM alaprendszerek mindegyike alkalmazza a Stabil tudásbázis kialakításánál megismert sztenderd munkautasításokat mind a gépkezelői, mind a karbantartási feladatok megjelenítésére, oktatására.

tisztítás vizsgálati gondozási űrlap

2. ábra Sztenderd gépkezelői karbantartási utasítás

De ez még nem minden! Hírlevél sorozatunk következő részeiben bemutatjuk a Stabilitás eléréséhez alkalmazható további Lean eszközöket és azok összefüggéseit.

 

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium