A változékonyság további csökkentésének és folyamatos kezelésének útján három fő változékonyságfaktort neveztünk meg, az emberi munkavégzést, a berendezések működésében és az anyagellátásban jelentkező változékonyságot. Kezdjük az áttekintést az emberi munkavégzés változékonyságához kapcsolódó módszerekkel.

Ahol emberek dolgoznak ott információ átadásból, kommunikációból soha sem lehet elég. Mindig történik valami, eredményeket érünk el, változások várhatók, amelyekről informálni kell az embereket. De nagyon nem mindegy, hogy ez milyen formában történik. Valószínűleg mindenkinek vannak „jó” tapasztalatai az öltözői „zuhanyhíradóban” terjedő hírekről.

Az információ továbbításának ez az alternatívája többnyire akkor indul be igazán, ha nem érkezik megfelelő gyakoriságú, minőségű információ a vezetéstől. Mindebből logikusan következő kérdés, hogy mit értünk a megfelelő gyakoriság és minőség alatt?

A Lean olvasatában az információ hiánya és az abból fakadó félreértések az emberi munkavégzés változékonyságának egyik legfőbb okozói. A gyakori, tényszerű, személyes vezetői kommunikáció morálra gyakorolt pozitív hatása már önmagában növeli az emberi termelékenységet. A szisztematikus, mérőszám alapú, nem hibáztató, hanem akcióra késztető problémafeltárás pedig a napi munkában jelentkező veszteségek megoldásának alapfeltétele.

Megfelelően használva erre ad megoldást a vizuálmenedzsment, azaz a napi szintű mérőszám alapú megbeszélések rendszere, melynek kialakításáról és működtetéséről korábbi hírlevél sorozatunkban részletes információt találhat az olvasó:

Ne felejtsük el, hogy néhány tábla és a megbeszélések rendszerének megléte még önmagában nem biztosítja a teljes körű dolgozói tájékoztatást. A rendszeres, széleskörű első vonalbeli vezetőktől érkező tájékoztatóknak ugyan hathatós kiegészítője, de nem helyettesítője a gyártóterületi dolgozók körforgásos részvételével zajló vizuálmenedzsment megbeszélés.

A napi megbeszélések rendszere nem csupán egy módszer a változékonyság csökkentésére, működésének is stabilnak kell lennie. Lean elvű folyamatfejlesztési modellünk harmadik, standardizálásról foglakozó lépésében így azokra a tényezőkre fókuszálunk, amelyek a vizuálmenedzsment működtetésének változékonyságát csökkentik. A mutatószámok rendszere és a formanyomtatványok, táblák megjelenése a fent felsorolt lépéseken keresztül egységesíthető, így érhetjük el, hogy standard információt jutassunk el minden érintetthez. Még fontosabb eleme a működtetés hatékonyságának a megbeszélések szervezése és a vezető részvétele, szerepe a megbeszélések során.

A megbeszéléseken érintett vezetők napirendje alapján érdemes egy fix megbeszélés menetrendet készíteni, ideálisan a munkanap elejére időzítve, hogy a felmerülő azonnali beavatkozást igénylő kérdéseket a nap fennmaradó részében kezelni tudják.

1. táblázat: A kontrolling vezető napi megbeszélés menetrendje

Napi vizuálmenedzsment menetrend

Az időpontokon túl a vezetői feladatok is szabványosíthatóak, egy napi megbeszélés során az információ összegyűjtésén túl a vezető feladata:

  • rámutatni az összefüggésekre,
  • kérdésfeltevéssel gondolkodást beindítani, feladatokat, akciókat generálni,
  • a korábban kiadott feladatok ellenőrzése,
  • valamint az elért eredmények elismerése.

A vizuálmenedzsment megbeszélések létjogosultsága már régen túlnőtt a gyártóterület (shop floor management) határain. Az ezt felismerő vállalatok eredményesen alkalmazzák a gyártáshoz közvetlenül kapcsolódó kiszolgáló területeken (logisztika, karbantartás stb.) és távolabbi adminisztratív területeken is, mint a kontrolling vagy a HR, ahol a napi feladatok láthatóvá tételével a termelésben elérhető veszteségcsökkentés sokszorosára nyílik lehetőség. Az iparvállalati alkalmazáson túl növekvő népszerűségnek örvend szolgáltató vállalatoknál is, különösen a panaszkezelés területén.

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium