változékonyságA Lean elvű folyamatfejlesztési modell első lépcsőfokának célja a fejlesztés alapjainak megteremtése és a fő veszteségek feltárása volt. Ezt az alap folyamataink emberi és gép oldalú stabilizálásával és az értékáram elemzés segítségével hajtottuk végre. Majd a 2. lépcsőfokra lépve kezdtük el a folyamatos áramlást gátló tényezők felszámolását kaizenek segítségével. A 3. lépcsőfokra érkezve tovább finomítjuk módszereinket, még több változékonyságot és veszteséget küszöbölünk majd ki és haladunk tovább a folyamatos áramlás felé vezető úton.

 

Miért nem elég, ha csak az értékáram elemzés által feltárt veszteségeket kezeljük?A változékonyság, mint ahogyan azt már korábban láttunk, jelentős veszteségeket okoz. A korábban bemutatott módszerekkel elkezdtük a nagy veszteségek/változékonyságok elleni harcot, de sok „kis” veszteséget okozó változékonyság faktort még kezelni kell.

Hogyan észlelhetjük és csökkenthetjük folyamatosan a veszteségeket? A változékonyság több oldalról is jelentkezhet, kezelnünk kell egyrészt az emberi és gépi munka veszteségeit, valamint az anyagellátás oldali szórás csökkentésére is törekednünk kell. Mindebben a következő Lean megoldások lehetnek segítségünkre:

 • Mit tegyünk az emberi munkavégzés változékonyságának csökkentése érdekében? Az alkalmazott Lean eszközrendszer:
  • A folyamat teljesítményének rendszeres követése – vizuálmenedzsment megoldásokkal.
  • A teljesítménykövetés alapján az 1. lépcsőfok során kialakított standard munkautasítások szükség szerinti módosítása, kiegészítése.
  • 5S – a munkaállomások logikus és ergonomikus kialakítása, további fejlesztése összhangban a 2. lépésben végrehajtott gyártócella fejlesztésekkel.
 • Mit tegyünk a berendezés teljesítmény és rendelkezésre állás változékonyságának csökkentése érdekében? Az alkalmazott Lean eszközrendszer:
 • Mit tegyünk az anyagellátás változékonyságának csökkentéséért? Az alkalmazott Lean eszközrendszer:
  • 5S megoldások az anyagmennyiség és anyagáramlás szabályzására.
  • Heijunka – Gyártáskiegyenlítés alapjai.

 

 

Péczely GyörgyKövesse figyelemmel hírlevél sorozatunkat, és gazdagodjon hasznos ismeretekkel, miközben minden eddiginél jobban elmélyülhet a Lean összefüggésrendszerének világában!

Ne „csak” eredményeket érjen el a Leannel, hanem legyen kiemelkedően eredményes és egyben népszerű is általa. Keresse Péczely György Lean-tanácsadónkat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20-330-5545 telefonszámon.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. Lean3 - ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium